ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СПИСАНИЕ „ПРОГЛЕД”

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СПИСАНИЕ „ПРОГЛЕД”

Първа и втора книжка на сп. „Проглед”, орган на Дружеството на СБП и Клуба на дейците на културата – Смолян вече е в ръцете на най-верните си читатели. Въпреки Ковид кризата, екипът, който го списва успя да съхрани неговата периодика и то продължава да е трибуна на българското слово, на музиката и изящната живопис. На корицата, която грабва със своето оформление, е отпечатан уникален портрет на Апостола на българската свобода Васил Левски от карловския ухожник Петър Ненков, рисувал през целия си живот Дякона. Водещият материал е озаглавен „Летописецът на Чепеларе” и е посветен на 155-годишнината от рождението на Васил Дечев. От Антологията на родопската песен е публикувана песента „Месечинко лю, грейливка” и портрет на най-ярката й изпълнителка – Неповторимата Надежда Хвойнева. Тя е сред любимите песни на примата от с. Левочево. Поезията е представена от Матей Шопкин, Иван Есенски, Ники Комедвенска Димитър Христов Кирил Кирилов (Керим), Атанас Капралов, Величка Петкова, Чавдар Тепешанов, Тодор Згуров, Ели Видева и Ангел Шеев. Белетристиката от Иван Христов, Димитър Златев, Мюмюн Тахир, Светозар Казанджиев, Васил Венински, Георги Гривнев. Критиката от Георги Н. Николов и Пенчо Чернаев.

Илюстрациите в списанието са на картини от фонда на Художествената галерия и от колекцията на Георги Ковачев, собственост на РИМ „Стою Шишков” – Смолян. За щедрия цветнописец на Родопите (Г. Ковачев), читателят ще научи повече от негови биографични бележки, от мнения и оценки за творчеството му, споделени от изкуствоведа Светла Москова, учения Аксиния Джурова, от художниците Панайот Гелев и Васил Стоилов.

Списанието за литература, изкуство и култура е продукт на Издателска къща „Проглед” – Смолян. По традиция, то ще бъде изпратено на регионалните библиотеки в страната, на читалищните в община Смолян и на част от библиотеките в областта. Авторите, публикували свои творби в изданието, получават по един брой за спомен.

На добър час на списание „Проглед”!

СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ, главен редактор

Вирни се горе