Изграждането на кула за новия телескоп на Националната астрономическа обсерватория - Рожен ще започне в следващите седмици

 Изграждането на кула за новия телескоп на Националната астрономическа обсерватория - Рожен ще започне в следващите седмици

Изграждането на кула, в която ще се монтира нов телескоп на Националната астрономическа обсерватория (НАО) - Рожен, ще започне в следващите седмици, съобщиха от Обсерваторията, предаде БТА.

Доставката на модерен 1.5-метров роботизиран телескоп за Обсерваторията на вр. Рожен е съгласно изпълняващ се проект с европейско финансиране. Произведеният в Австрия телескоп ще затвърди лидерската позиция на НАО – Рожен като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, според Никола Петров, директор на Обсерваторията.

Новото „око“ на Обсерваторията е от последното поколение оптични телескопи, а извършените в Австрия проби показват, че става дума за перфектен инструмент за космически наблюдения, според астрономи от НАО. При пробите на телескопа, с участието на астрономи от Рожен, са извършени наблюдения и снимки на галактики. Тестовете са потвърдили заложените по задание показатели за изключително прецизно позициониране и насочване на телескопа, с който ще се извършват дистанционно управляеми наблюдения. Апаратурата и телескопът се доставят от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH.

Кулата, в която ще се помещава новият телескоп, ще се строи от италиански подизпълнители по проекта. След като нейното изграждане приключи, ще се достави и монтира самият телескоп. През септември се планира официално откриване на съвременното астрономическо оборудване в НАО - Рожен.

Вирни се горе