Изборите ще са на 2 април, обяви Радев

Изборите ще са на 2 април, обяви Радев

Ще издам указ за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и насрочвам парламентарните избори на 2 април, съобщи тази вечер в изявление пред медиите президентът Румен Радев.

Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия, каза президентът.

Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-ото Народно събрание и те да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и устойчивост и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания, заяви още Радев.

По-рано днес, след като прие върнатия неизпълнен трети мандат от „БСП за България“, Радев се срещна с ръководството на Централната избирателна комисия.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи като рисково насрочването на изборите за 26 март - заради неяснотата дали дотогава ще бъде осигурена необходимата за машините за гласуване хартия.

По думите й, ако изборите са на 2 април, хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация.

Вирни се горе