Избори 2 в 1 в България!

Избори 2 в 1 в България!

Днес избираме следващите 240 представители за 50-ото Народно събрание. Това са шестите избори, които се организират за последните три години, след като нито едно Народно събрание не успя да формира редовно правителство, което да задържи с гласовете си за повече от 9-10 месеца.

Така след редовните избори през април 2021 г, за пети път българите гласуват предсрочно за Народно събрание.

Днес, 9 юни, в България ще се проведат и европейските избори, с които ще изпратим своите 17 представители в Европейския парламент. За първи път тези два вота ще съвпаднат.

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 ч.

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа според Exit Poll на "Галъп интернешънъл". Малко по-висока е активността за европейските избори.

При сравнение с предишния път когато се разходихме до изборните секции, днес малко повече граждани са го направили. Избирателната активност тогава беше 3.6%.

В страната изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа. Изборният ден може да бъде удължен и до 21 часа, ако пред секцията има негласували, но искащи да упражнят правото си на глас избиратели.

За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината са еднакви за изборите за Народно събрание и за Европейския парламент.

Кандидатите за народни представители са 6100, от тях 1506 са кандидати едновременно за два района. Общо кандидатите и за двата вида избори са 6518, а 332-ма са в листите и за Народното събрание, и за Европейския парламент.

От кандидатите за национален парламент жените са 1826, а мъжете - 4274. В изборите за Европейски парламент кандидатите са 418, жени са 131, а мъже - 287.

В изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. В изборите за Народно събрание няма преференциален вот в чужбина. А във вота за Европейски парламент ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции.

Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а за Народно събрание - 6 593 275.

Избирателните секции в страната са 12 898, без секциите в лечебни заведения, места за задържане и други социални институции. От тези 12 898 секции с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува с машини.

Извън страната секциите са 769 в 60 държави, като в 245 от тях ще се гласува с машини. В 151 от тях ще се гласува само за Народно събрание. В 388 секции ще има двоен вот - за членове на Европейския парламент от България и за народни представители в българското Народно събрание. Те са в 57 държави.

Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции в страната.

Освен това и за първи път от 20 години отново ще пускаме цветни бюлетини. Решението бе взето от ЦИК, за да не се объркват избирателите. За Народно събрание надписите, номерата и защитната лента на гърба са зелени, а за Европейския парламент - сини.

При разпечатването на машинните бюлетини, тези за Европейски парламент ще са по-къси, а за националния - по-дълги. Преди да ги пусне в урната, член на комисията им слага по един печат. Заради смесеното гласуване в секциите ще има и по 4 кутии за бюлетините.

И още една сериозна разлика при тези избори - ще има два избирателни списъка. Това се налага, тъй като за Европейски парламент има изискване за уседналост - гласоподавателят трябва да е живял поне през последните три месеца на територията на Европейския съюз.

За да стимулират секционните избирателни комисии, от ЦИК гласуваха и допълнително възнаграждение от по 25 лева на човек за тези състави, които предадат протоколи без грешка. По-високо е и основното им заплащане - по 275 лева за председател и по 234 лева за член.

Двойно повече числа за обработка, 2000 служители, които да пресмятат данните от гласуването и денонощна работа - това се очертава да е картината след края на изборния ден. От ЦИК обаче обещаха да няма забавяне при обработката на резултатите и окончателните резултати да излязат в срок.

Вирни се горе