Иван Костов: Мерките на кабинета са ляв популизъм

Иван Костов: Мерките на кабинета са ляв популизъм

Обстановката в страната е много сериозна и трябва да има реформаторско мнозинство. Това каза съпредседателят на Парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов в Народното събрание. Бързото излизане от финансовата криза и възстановяване на икономиката са един от най-важните приоритети на правителството, заяви той.

Костов каза, че кабинетът е приел програма, в която са посочени стратегически мерки и цели. «Те включват реформиране на публичния сектор, на здравеопазването, реформиране на икономиката и публичните услуги, намаляване на бюрокрацията”, каза Костов. На 1 април обаче неочаквано били приети други 60 мерки, «в които не се съдържат стратегически цели и няма мотиви защо се прави тази програма, след като вече са обявени други мерки”.

«Няма срокове, не са посочени институциите, които са отговорни за тези нови реформи и никой министър не е излязъл да търси обществена подкрепа по тези мерки”, каза Костов.

В тези 60 мерки никъде «не се използва думата «реформа”. Това ние наричаме ляв популизъм, отсече Иван Костов.

«Тези птички, в които ни се привижда идваща пролет – малкото увеличаване на износа, всъщност е увеличаване на ишлемето, това не е увеличаване на вътрешната динамика в икономиката на страната. Това увеличаване не е в състояние да изпълни бюджета на страната”, каза още Костов.

Според него са необходими «смели реформи”, за да се насърчи бизнесът, защото той ще намери истинския изход от кризата. Бизнесът трябва да бъде облекчен с мерки от всякакво естество, заяви той.

Вирни се горе