Иван Христанов /Продължаваме Промяната/: „ Предизборната кампания на опозицията е кампания на национално предателство и това трябва да спре“

Иван Христанов /Продължаваме Промяната/: „ Предизборната кампания на опозицията е кампания на национално предателство и това трябва да спре“

„Ние трябва да накараме хората да повярват в собствената си държава, а не да гледат на нея като на мащеха.“ Това коментира в Смолян Иван Христанов, кандидат за народен представител от Продължаваме Промяната

Иван Христанов е на 48 години, израснал в Плевен. Народен представител от “Продължаваме промяната” за област Плевен в 47-ото Народно събрание. През декември 2021 г. е назначен за заместник-министър на земеделието и през следващите 7 месеца провежда серия от знакови политики, като премахване на незаконния монопол на ГКПП Капитан Андреево и връщане на контрола на държавата върху качеството на вносните храни; удвояване на COVID-19 помощите за българските земеделци от 72 на 144 милиона лева; увеличаване на парите по Програмата за развитие на селските райони 2023-2027 от 1,65 милиарда евро на 3,51 милиарда евро; премахване на лобизма в разпределението на субсидиите; провеждане на хиляди проверки на земеделски и горски обекти с цел премахване на злоупотребите с държавни и европейски пари; изобличаване на схемите с инсинераторите и ваксините за животни и др.

Иван Христанов завършва средното си образование в СПТУ по строителна механизация, а след отбиване на военна служба се дипломира като магистър по икономика в Университета за национално и световно стопанство със специалност “Аграрна икономика”. Успоредно изучава и втора специалност “Счетоводство и контрол”.

Започва работа в българското представителство на голяма международна счетоводна компания, след което поема финансите на консервен комбинат „Сторко“ Плевен. През 2001 г. основава с приятели компания, която за 6 години достига над 2 800 заети лица и през 2007 г. е продадена на водеща европейска банка с рекордна оценка на активите.

В годините след това е партньор в два инвестиционни фонда, които чрез финансиране и експерти подпомагат развитието на редица български компании.

Ползва свободно английски език, чете и на руски.

В унисон с принципите си за изразена обществена позиция, многократно и безвъзмездно помага на предприемачи в начална фаза на развитие, когато рисковете са най-големи и всеки съвет – безценен.

Вярва, че най-голямото богатство са семейството и децата. Заедно с партньорката си в живота имат две момичета и едно момче.

Иван Христанов е популярен планинар и ултрамаратонец. Оказва подкрепа при много от опитите за подобряване на рекорда за скоростно преминаване на Ком-Емине и е доброволец при осъществяването на състезания по планински ултрамаратони. В активните си състезателни години след 2014 г. има няколко призови места в едни от най-тежките състезания,като Персенк Ултра 140 и Spring360. Чете стотици книги всяка година. Фотограф.

Г-н Христанов, срещнахте се с представители от различни браншови организации и бизнеси в Смолян. Какво споделиха хората пред вас, какви проблеми дефинираха?

Един от големите проблеми, за който споделиха хората е, че от 10 години начина, по който се разпределя еврофинансирането в България е абсолютно несправедлив и непрозрачен. Министерството на земеделието е политическият орган, който дефинира такъв ресурс. Средствата са така разпределени, че малките и средните производители да не получат нищо. На цели сектори е отрязан достъпа до финансиране. Дори малкото пари, които са разписвани да отидат в сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, дървопроизводство след това са били съществено опорочавани в ДФЗ, където конкретни лица са използвали достъпа си до информация и документация, за да изнудват бенефициентите. Крайният резултат е, че малките и средните предприятия и стопани не желаят да ползват европари. Първото, което те казват е, че не искат да се намесват в корупционни сделки. Създадена е огромна психологическа бариера пред обикновения земеделец, независимо от кой сектор е. Обикновеният земеделски производител не желае да работи с българската държава и да получава финансиране, защото ще му бъде поискан подкуп. Вторият проблем, който описват като съществен, ще цитирам с техните думи: „В момента, в който вземем парите, рекета започва“. Започват да им се правят проверки, следват корекции, които при не малко фермери са довели до фалит, съответно всички останали, виждайки това не желаят да работят с еврофондове. Това е една част от картината. Другата е, че конкретни привилегировани лица във всяка област са получавали тези пари и това играе още повече демотивираща роля. Обикновения земеделец взема пари и това моментално го свързва с корупция и потенциален фалит. В същото време привилегированите вземат колосални суми, харчат ги за какво ли не, само не и за това, за което са ги взели и съответно това окончателно влошава доверието в държавата и доверието в Министерството на земеделието, в ДФЗ и като цяло в ЕС. Ако субсидиите се ползваха правилно, те щяха да генерират растеж. Защо нямаше проблем в земеделието преди 15 години, защото земеделието е тежък отрасъл изисква работа с хора, изисква да ставаш рано и да си лягаш късно, от друга страна е непредсказуемостта на климатичните условия. За крадците не е интересен сектор. В момента, в който към тях насочиш пари, които са оформени на най-високо административно ниво така, че лесно да бъдат откраднати от тези бандити, това започва да ги привлича като магнит. Затова, навсякъде изгърмяха проекти с площи, които никога не е трябвало да получават финансиране. Крайния резултат е, че в Смолян и Смолянска област земеделието запада. Дърводобива на малките и средните стопани също запада. Настаняват се две, три големи фирми, които вземат всичко – прибират трудовите книжки, прибират финансирането, бият, когато някой им се опълчи, заплашват, когато някой се опитва да създаде промяна. В резултат на това нещо целия регион обеднява, хората напускат страната и отиват да работят в чужбина. Вместо да се занимават с дърводобив тук, отиват да берат чушки в Нидерландия.

Какви следва да бъдат мерките и приоритетите на „Продължаваме Промяната“ за региони като нашия за решаването на подобни проблеми? Освен това станахте известен с афинитета си към разкриване на корупционни практики. Поставени ли бяха подобни проблеми при срещите Ви с хората от областта?

По отношение на приоритетите на „Продължаваме промяната“ те продължават да бъдат същите. Не виждаме причина да сменяме приоритетите. Те са тотална борба с корупцията, създаване на обществена непримиримост по отношение на корупционните практики, както на национално, така и на регионално и областно ниво. Това е енергията, на която ние стъпихме. Хората дадоха мандат на „Продължаваме промяната“, защото им омръзна от кражбите на Борисов в продължение на 12 години. Първоначално се довериха на друга политическа сила, тя се подигра с хората и те припознаха в нас бойците, които могат да заведат България в Европа. Това, което се случи за тези много малко 7 месеца е, че всъщност ние сме единствената политическа сила от 30 години, която не влезе в схемите, не започна да прави политически договорки, за да оцелее и продължи да отстоява изборните си обещания – борба с корупцията, парите за хората, благоденствие за народа.

По отношение на моята дейност, да тя наистина придоби популярност, бих казал дори малко несправедливо, защото много мои колеги и до днес продължават да се борят с пороците на старото управление, на старите политики. Най-вече свързани с кражбите на обществен ресурс, демотивиране на обществото и насаждане на усещане за несправедливост. Специално в региона има поне две неща, които са доста смущаващи. Добре известен е вече случая в Доспат, където кмета си позволява да ползва вода без да я плаща и се измъква с някакви много примитивни оправдания, че не са му я фактурирали. При положение, че всички знаят, че там той е абсолютния феодал и ако той каже, че няма да плаща, никой няма да смее да му пусне фактура или да му направи проверка. Тук в Смолян колегите се сблъскват с друг проблем – почистването на улиците. В Смолян всеки ден, всеки гражданин, всеки жител в момента, в който напусне дома си и стъпи на обществена земя, на улицата, на тротоара, се сблъсква с този проблем – кражба на обществен ресурс.

Спомням си една ваша реплика: „Оцелихме задкулисието право в сърцето“. Какви са впечатленията ви от тези 7 месеца в изпълнителната власт и какво се случва сега на ГКПП "Капитан Андреево"?

Това, което си представят хората за изпълнителната власт е кабинет, висока заплата, секретарка, кола. Така е било до сега. Ние бяхме буквално от първия ден на тотална война, защото показахме, че няма да подгънем крак пред мафиотите, завладели държавата през последните 30 години. Първите опити да бъда уплашен аз бяха на 29 декември, когато едър земевладелец дойде да ми обясни, че или ще бъда послушен, или ще свали правителството. На 6 януари беше заплахата от мафията на "Капитан Андреево", последваха серия от изнудвания. Ако някой мисли, че да спасиш България от лапите на мафията е истинска изпълнителна власт, дълбоко се е объркал. Във всеки един момент ние бяхме като на война. В края на февруари имах усещането, че ако взема от бюрото си празен лист хартия, ще намеря на него поредната схема, разписана, за да бъдат облагодетелствани феодалите на ГЕРБ. Тези седем месеца бяха изключително трудни, но показаха, че мафията в България не е неуязвима, даже обратното. Самият факт, че ние за 4 месеца ударихме едно от най-тежките ракови заболявания на мафията, нещо което няма как да не бъде закриляно лично от Борисов, показа, че мафията може да бъде много уязвима. И аз мога да ви кажа от личен опит, че схемите, които те правят са страшно глупави. Усещането, че те не могат да бъдат свалени, че са много интелигентни , са едни глупости, за да оправдаят бездействието си през тези 10 години. Истината е, че през тези 10 години отсъствието на сериозни удари срещу мафията показа, че ГЕРБ са мафията. Те няма как да ударят себе си. Затова казваме, че не можем да имаме коалиционно споразумение с тях. Схемите им са толкова глупави, че няма как да не бъдат свалени, но за да могат да бъдат свалени на нас ни трябва мнозинство в парламента, за да имаме стабилно управление 4 години. Нашата грешка е, че трябваше по-решително и смело да действаме с уволненията на хората, които те са си сложили - навсякъде и са част от схемите за кражба.

Преди време казахте, че сте оптимист за 90 – 100 депутата в парламента. Какви са вашите прогнози и наблюдения сега, и как протича предизборната кампания като цяло?

Впечатленията ми са изключително обезпокоителни. Кампанията на всички опозиционни фактори на предния парламент, включително и на фактори около тях, които се опитват да ги подкрепят, по един или друг начин, е тотално демотивиране на българското общество. Високата избирателна активност е гаранта, че „Продължаваме промяната“ ще вземем мнозинство в парламента, евентуално с коалиционните си партньори от 47-то НС. С конституционно мнозинство ще можем най-накрая да премахнем главния прокурор. А това е една от най-важните задачи на всяко управление, което иска да спаси България от мафията. Те много добре разбират това и съответно се опитват да направят всичко възможно да отчаят българина, като наблягат например на инфлацията, която е на глобално ниво. Точно в такава глобална криза обаче народът трябва да бъде консолидиран, да бъде мотивиран да посрещне трудностите заедно. И в такова време, когато определени политически сили трябва да имат конструктивна кампания, за собствените си политически изгоди те допълнително отчайват хората. За съжаление, заради това отчаяние няма да се загуби само политическата активност на народа, а и стопанска и социалната активност, ще се загуби доверието към държавата и в един момент хората напускат България. Вместо да намаляваме миграционната вълна, ние я увеличаваме. Може да се каже, че кампанията на опозицията е кампания на национално предателство и това трябва да спре. Ние трябва да накараме хората да повярват в собствената си държава, а не да гледат на нея като на мащеха.

С какво ви привлече проектът "Продължаваме Промяната" и защо решихте да станете част от тази политическа формация?

От 1993 година акомулирам изключително голяма неприязън към мафиотските структури, които към онзи момент вече бяха започнали да завладяват държавата, и към корупцията, като основен причинител на всички обществени нещастия. През цялото време съм бил политически активен, но не можех да припозная хора, които да имат смелостта, интелектуалния потенциал и моралните устои да водят тази битка. Когато се срещнах с Асен Василев и Кирил Петков за първи път, им зададох няколко въпроси. Това беше тест, за да проверя има ли в тези хора търсените от мен качества. След час и половина разговор бях убеден, че те притежават необходимите качества, те притежават моралната решетка, ценностната система, от която имаме нужда, за да изведем България към просперитет. Те бяха напълно наясно с дълбочината на завладяната държава, че ние не говорим за нормално управление, каквото бихме видели в Швеция или в Германия. Говорим наистина за сериозна война с хора, които са завладели всички структури. Те имаха пълна яснота, интелектуален потенциал, интелектуална сила да знаят, какво точно трябва да се направи. За мен решението беше много бързо. След пет минути се обадих на съпругата си и й казах, че излизам от всички бизнеси. Месец и половина по-късно, започнахме тази битка и показахме, че войната може да се води и да бъде спечелена.

На финала какво искате да кажете на родопчани?

Гласувайте!

kambarev

На снимката : Иван Христанов и кандидатът за народен представител от Продължаваме Промяната в област Смолян Михал Камбарев

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Платена публикация!

Вирни се горе