Иван Христанов: „Като хора, които искат да живеят спокойно и нормално трябва да намерим границата между политици, служби и мафия“

Иван Христанов: „Като хора, които искат да живеят спокойно и нормално трябва да намерим границата между политици, служби и мафия“

Бившият депутат от "Продължаваме промяната" Иван Христанов подготвя нов политически проект. По този повод той беше в Смолян и отговори на актуални въпроси свързани с политическата обстановка в страната

Здравейте г-н Христанов, какво Ви води отново в Смолян?

Знаете, че преди два месеца обявих, че стартирам политически проект, а в действителност аз го рестартирам, защото поставих неговото начало през 2020 г., но го прекъснах поради вливането си в „Продължаваме промяната“. В последния ден на 48 –то Народно събрание обявих публично, че се оттеглям и от три месеца насам обикалям цяла България, за да изградим основата на националните структури. Така че, когато имаме съдебна регистрация да стъпим вече върху готова основа. И Смолян разбира се е един от най-важните , а за мен и един от най-любимите ми градове.

Това ли беше една от причините да напуснете ПП т.е. рестартирането на новия политически проект или има и други причини?

Не, основният проблем беше, че всички политически сили без изключение, от 30 години насам влизат в един постоянен цикъл на остра конфронтация, която не позволява да се работи градивно в Народното събрание и в същото време тежко разделя хората. Много е важно да запомним, че разговора за политика е разговор за нашето общо бъдеще като българи. И когато ние не можем да говорим за политика заради тези постоянни политически конфронтации, трябва в един момент да разчупим този цикъл. Дадох си сметка, че нито една от съществуващите политически сили не може да постигне това нещо и заявих, че трябва да го направим отделно като външен натиск.

Как ще коментирате политическата ситуация в страната?

Политическата ситуация е такава, че гражданите особено тези, които досега не гласуваха имат всички основания да си кажат – „ами, така е, казахме ли ви“, защото те виждат поредната серия от потвърждения, че да не гласуват е правилно. В същото време със сигурност тези, които гласуваха с „не подкрепям никого“ ще се увеличат драстично, защото те искат да изразят своя глас, но в тази какафония не могат да намерят своя водач, своя лидер, проявлението на техните мечти за България и най-вече тези, които все пак гласуваха очаквам, че ще намалеят, което ще постави под въпрос легитимността изобщо на вота и на излъченото с него Народно събрание. Призива ми е първо – незабавно всички политически сили да седнат на една неформална или формална кръгла маса в парламента и да постигнат споразумение, да спрат тона на нападки. И като казвам всички политически сили, визирам абсолютно всички, включително едната, която заяви, че ще правят чистка на националните предатели или другата, която ни припомня, че 1997 г. е имало атака срещу парламента и сега можело да стане същото.

На какви принципи и приоритети ще стъпи новият Ви политически проект ?

Имайте предвид, че ние изповядваме центристка политика и се стремим да изградим народна партия. Най-важното нещо е да можем да предложим разказ за България и бъдещето на България, което импонира на възможно най-много хора. Това изглежда в днешната фрагментирана ситуация трудно именно заради това ние искаме да отправим призив най-вече към хората, които се отказаха да гласуват, българите в чужбина, които се отказаха от родината си и тези, които пак гласуват с „не подкрепям никого“. Нашият разказ е разказ за българската идентичност, за доброто в българина, за това, което трябва да събудим, за българската земя като спойка на българския народ и ни храни, дава ни самочувствие и с което ние се отъждествяваме и обичаме. И не на последно място българския суверенитет включително армия и служби, които в последните дни станаха особено актуални. Силна армия и независими служби, които да могат да извършат своята дейност професионално и в интерес на народа, не на чужди правителства, не на партийни интереси.

А борбата с корупцията ?

Точно аз най-пълноценно мога да отговоря на този въпрос. Има два елемента – първият елемент са законодателните инициативи, които трябва с пълна сила да продължат. Като човек, който беше тежко заплашен настоявам, че спешно трябва да бъде прието законодателство за опазване на хора като мен- всички, които се опитват да се борят с мафията и изпитват страх за себе си и семейството си. Другото обаче не по-малко важно, аз се притеснявам, че понякога съдебната реформа се използва като оправдание, за да не се прави нищо. Показахме много ясно, че дори и без съдебна реформа, дори и със сегашния главен прокурор можем да нанесем изключително тежки удари към мафията спирайки буквално милиарди , които изтичат към тях и да ги върнем в бюджета, в полза на българските граждани. Така, че за мен лично и за нашата политическа сила борбата с корупцията е абсолютна неизбежна, абсолютно критична. Всеки, който отказва да води борба с корупцията директно трябва да се замисли дали наистина заслужава да бъде политически представител.

Ще има ли правителство или е малко вероятно да се сформира такова?

Това е може би най-трудният въпрос. Бидейки в кухнята от доста време не мога да намеря отговор. Разрази се битка и в двете посоки. И най-страшното, най-ужасяващото е, че тази битка започна да става и битка на мафията. Ще ви припомня Къро, на службите или нейни бивши служители - Петьо Еврото. Антикорупционният фонд изкара записа с неговата съпруга в който тя разказва за страхотии свързани с него. И също и тяхната политическа подкрепа, която винаги е имало в последните 30 години. Ние имаме нужда като граждани на България, като хора, които искат да живеят спокойно и нормално да намерим най-накрая границата между политици, служби и мафия. В момента изглежда като че ли всеки се бие с всеки и ние не можем да разберем кой, какъв е.

Блaгoдapя Ви зa тoзи paзгoвop!

Cтeфĸa Aнacтacoвa - Чавдарова

ivan

Вирни се горе