ИВАН ГРАНИТСКИ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „НИКОЛАЙ ХАЙТОВ“ ЗА 2021 Г.

ИВАН ГРАНИТСКИ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „НИКОЛАЙ ХАЙТОВ“ ЗА 2021 Г.

Иван Гранитски е носителят на Националната литературна награда „Николай Хайтов” за 2021 г. Церемонията по връчването й се проведе днес в община Смолян. Наградата се присъжда за написаните от него предговори в многотомното издание на творчеството на Хайтов в Издателство „Захарий Стоянов”, за страстната му публицистика и множеството статии в периодичния печат, посветени на големия български писател. Иван Гранитски е член кореспондент на БАН, поет, публицист, издател и общественик. Секретарят Момчил Николов връчи наградата на известния творец и го поздрави от името на кмета Николай Мелемов. „ За мен тази награда е висока чест. Приемам я като дейност на издателството Захарий Стоянов“, посочи Гранитски. Той отбеляза, че са издадени 17 тома на Николай Хайтов. Носителят на приза благодари на Община Смолян за учредената награда.

В рамките на конкурса беше присъдена и грамота на Красимир Димовски от гр.Пловдив за сборника му „Момичето, което предсказваше бъдещето”. Церемонията по награждаването започна с изпълнения на състав от ФА „Родопа“. Наградата се връчва по идея на Община Смолян и Съюзът на българските писатели /СБП/. Председателят на СБП Боян Ангелов благодари на кмета Мелемов за учредяването на наградата, както и за доброто взаимодействие със СБП. Той благодари за активната творческа дейност на председателя на дружеството на СБП в Смолян Светозар Казанджиев. Ангелов обяви, че за Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и Община Смолян даряват 150 книги от издателствата „Захарий Стоянов“ и „Български писател“. Професионалното жури, което определи носителите на литературната награда за 2021 г. бе с председател Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и членове: Иван Есенски – поет, редактор на в. „Словото днес“; Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян; проф. д. ф. н. д-р Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Филиал Смолян и Цветанка Илиева – ст. експерт в Община Смолян. Секретарят Момчил Николов прочете решението на Общинския съвет в Смолян, с което се определя наградата за 2021 г. да е в размер на 500 лв.

Церемонията по връчването й се водеше от актьора Румен Бечев. Той прочете есето „Българолюбецът от Родопите“ с автор Светозар Казанджиев, носител на наградата -2008 г., посветено на Николай Хайтов, публикувано в сборник „Родолюбецът“.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, представители на културни институции и граждани.

Вирни се горе