Иван Френкев е кандидатът на БСП за кмет на Смолян

Иван Френкев е кандидатът на БСП за кмет на Смолян

Българската социалистическа партия издига кандидатурата на Иван Френкев за кмет на Смолян.

Френкев е роден през 1984 г. в Смолян. Бакалавър по финансови и бизнес икономики от Университета в Лондон, Обединеното кралство, и магистър по бизнес администрация от Университета в Истанбул, Турция.

Той е бивш преседател на Комисията за защита на потребителите. Има опит в управлението на компании, а освен това е бил и общински съветник в Смолян от квотата на БСП.

Ето и пълния текст от изявлението му:

Когато кажеш „А“, стигни до „Я“.

Изминаха повече от 12 години откакто се прибрах в България. Едно от най-трудните и същевременно най-лесни решения в живота ми. Аз съм българин, редно е да бъда в България. Къде другаде бих се чувствал наистина у дома? Няма да крия, че тези 12 години бяха трудни. Всекидневна борба. Борба да отгледам и развия бизнес. Борба с „държавните бухалки“. Борба с манталитета ни, борба със стереотипите ни, борба със себе си. Влезнах в политиката като на шега. Като хоби. Без намерение да се занимавам по-сериозно, все пак казват, че политиката е мръсна работа и имат право. Не търсех постове или власт, а начин да променя всички простотии, глупости и откровени безобразия, които наблюдавах всеки ден – не само в Смолян, но и в страната. Разни хора, случайно или не толкова случайно, заели позиции, обясняват скандалните си решения и действия с гръмкото „е така е на Запад“. Е, за тези от нас, които са били „на Запад“, живели са в нормална страна, това са смешни оправдания, използвани за да прикрият управленска и политическа немощ. И все пак в началото ме дразнеха, а постепенно и без да се усетя се увлякох и станах все по-ангажиран. И до ден днешен не мога да се примиря, хора с купено образование, без управленски и държавнически качества да определят житието и битието на мен, на близките ми и на хората около мен. Осъзнах, че да критикуваш, не е достатъчно. Да посочваш проблемите и да казваш „това не е правилно“ не е достатъчно. Трябва да предложиш решения. Преди 4 години бях избран за общински съветник. Продължих битките с вятърни мелници. Борех се срещу кмета Мелемов, срещу непрозрачното изразходване на публични средства, срещу корупционните практики, срещу модела ГЕРБ. Борех се за Смолян и за всички нас. Миналата година получих възможност да променя една система. Като председател на КЗП заедно с колегите членове на комисията ръководехме институцията в интерес на гражданите. Прекратихме порочни практики на регионалните директори и служителите ни се отблагодариха с още по-упорита и добре свършена работа. Това не се хареса на президента Радев и на кохортата около него и бях незаконно освободен. Честните и почтени хора не се толерират от кохортата. Кохортата на Радев и ГЕРБ работеха в тандем, интересите им бяха нарушени. Изсипаха се всякакви лъжи по мой адрес, но в едно нещо никой не посмя да ме обвини – в корупция. Всъщност, за това бях освободен, защото още с влизането ми в КЗП започнахме работа по изчистване на институцията.

С този дълъг увод открито заявявам, че приех да бъда кандидат за кмет на община Смолян. В четвъртък конференцията на БСП-Смолян ме номинира, а в неделя бях утвърден от НС на БСП. Мотивите ми са прости и до някъде егоистични – писна ми да ни правят на маймуни. Писна ми да хрантутим некадърници и пиявици, чиято единствена цел е да смучат от общите блага. Искам да живея в нормален град и в нормална страна. Без злоупотреби! Не приемам, че състоянието на общината е „прекрасно“ както вече 12 години упорито се опитват да ме убедят. Града се е превърнал в селище със затихващи функции, от което всеки гледа да се евакуира по най-бърз начин. Не приемам, че това не може да се промени. Не виждам и някой друг кандидат за кмет наистина да иска да го направи. След като очевидно избраните да защитават интересите на гражданите вече години наред не го правят или не искат да го правят се видях принуден да се съглася да поема тази роля.

ДА, МОЖЕМ да спрем корупционните практики.

ДА, МОЖЕМ да създадем условия Смолян да се отлепи от последните места на всички класации.

ДА, МОЖЕМ да живеем нормално и да спасим Смолян.

Тези от вас, които ме познават, познават и качествата ми, и мисленето, и целите и морала ми. Знаят какъв човек съм. Знаят, че никога не правя компромис с убежденията си. Живял съм целият си живот достойно, без да опетня името си и мога да защитя всяко действие, всяко решение и всяка стъпка, която съм направил. Навлизайки в активната политика аз не търся фенове или почитатели. Ако греша, критикувайте действията ми. Ако смятате, че съм достоен да защитя интересите ви, подкрепете ме. И в двата случая обещавам, че ще защитавам интересите на всички, без значение дали сте ме подкрепили или не, и ще работя само и единствено за развитието на общината, посочи Иван Френкев.

Вирни се горе