Ива Митева /ИТН/ в Смолян: Това, което остави в мен тази предизборна обиколка е ТЪГА!

Ива Митева /ИТН/ в Смолян:  Това, което остави в мен тази предизборна обиколка е ТЪГА!

Ива Митева е кандидат за народен представител от гражданската квота на партия Има Такъв Народ. Рoдeнa e в грaд Рaзгрaд, зaвършилa e виcшe oбрaзoвaниe в CУ „Cв. Климeнт Oхридcки“ прeз 1996 гoдинa. Oтчиcлeнa e c прaвo нa зaщитa кaтo дoктoрaнт пo дoктoрcкa прoгрaмa Кoнcтитуциoннo прaвo нa Р Бългaрия в Инcтитут зa държaвaтa и прaвoтo при БAН. Прoфecиoнaлният ѝ cтaж e зaпoчнaл прeз 1998 гoдинa в Миниcтeрcтвo нa прaвocъдиeтo. Oт 2000 гoдинa e нaзнaчeнa в НC и e прeминaлa прeз вcички cтъпaлa в пaрлaмeнтaрнaтa aдминиcтрaция. Билa e члeн нa eкcпeртнитe eкипи зa пoдгoтoвкa и oбcъждaнe нa прoмeни в Кoнcтитуциятa. Oт 2007 гoдинa aктивнo учacтвa в изгoтвянeтo нa прoмeнитe в избoрнитe зaкoни". Председател на последните два парламента.

Г-жо Митева в края на предизборната кампания сме, обиколихте много населени места и се срещнахте с много хора, какви са впечатленията ви от тази кампания и какви въпроси и проблеми поставиха пред Вас родопчани?

Това, което остави в мен тази предизборна обиколка е ТЪГА! Защото, хората говорят за това, че много години нищо не се е променило, говорят че има много не работещи предприятия, говорят за бедността, за насъщния и високите цени. Всички проблеми, които се поставят на национално ниво се поставят и на местно. Говорихме си с мой приятел, който е направил обиколка близо 650 км. с колело през последните дни и той ми сподели, че така още по-добре виждаш нещата в страната ни. Виждаш как умират градове и села, и ние същото това нещо го видяхме при обиколките в страната през последния месец. Видяхме, че хората също са тъжни. Виждам и това, че по време на предизборните обиколки включително и в моя избирателен район виждам едни и същи лица, които се явяват на избори години наред, кандидати от почти едни и същи партии и се чудех как застават пред избирателите си и то със самочувствие, и се питах с какви очи ги гледат, включително и тук в Родопите – Смолян и Кърджали. Те са били депутати по 5-6 мандата и много добре знаят в какво състояние са регионите. Няма какво да се лъжем, хората искат да напускат страната, искат да живеят по-добре, хората трудно вярват на политиците и са разочаровани. Дясното и лявото се разми, а хората искат да видят конкретни неща. Само с лозунги не става вече. Ние сме точно затова, на нас също ни омръзна едно и също, само че София не е България. Трябва да започне промяната. Ние затова се борим, но тя трябва да започне само ако всички се обединим, да си подадем ръка и да започнем да решаваме проблемите заедно.

Какви са приоритетите заложени в програмата на ИТН, които касаят решаването на проблемите именно в такива региони, като област Смолян, по които ще работите, за да няма този дисбаланс, както вие сама казахте, София не е България?

На първо място много важна е енергетиката. Трябва да се направи, така че цените на тока и горивата да не скачат така поголовно. Хората се оплакват, че плащат двойно и тройно по-скъп ток, включително и бизнеса. Някои бизнеси дори затварят,заради непосилните сметки. Това ще бъде една от първите ни задачи. Друг приоритет ни е съдебната реформа, защото си даваме ясна сметка, че без да реформираме системата няма смисъл да вървим напред. Антикорупционния закон в този контекст трябва също да се преразгледа, както и възнагражденията. Имаме здравна и икономическа криза, които трябва да решаваме. Приоритетите в програмата на ИТН са еднакви и касаят важни проблеми за решаване, както за страната така и за региони, като вашия. Всички тези теми ще бъдат поставени на масата. Ако всички партии не се обединим и не се отрезвим, ние няма да можем да постигнем нищо.

Какво трябва да се направи според вас, за да останат младите хора тук, а не да търсят развитие в големите градове на страната или препитание в чужбина?

На първо място работа. Какво иска един млад човек – да има работа, развитие, да има детски заведения за децата му, иска да има лечебно заведение, културни занимания. Това искат всички хора.

Ще има ли след тези избори редовно правителство и този път ИТН ще участва ли в управлението?

Много се надявам. Този път нещата ще се случат и кабинет ще бъде сформиран, според мен. Ако това не се случи, какъв е смисъла да участваме в в изборите? Този път ще има редовно правителство. Ако смятаме, че ще ходим на избори до безкрай само и само, че някоя от партиите ще получи 121 депутати, това е утопия и някакъв мираж. Такова мнозинство просто няма как да се случи. Трябва да уважим вота на всеки един български гражданин и да седнем и да започнем да си говорим помежду си и да се чуваме. Иска ми се да не сме ходили напразно по тези предизборни обиколки. Нашата цел не е да бъдем депутати, целта ни не е просто да бъдем във властта, ние не го искаме това. Искаме наистина промяна за България. Искам да кажа, че такива хора, като водача на листата в област Смолян Мика Зайкова трябва да бъдат подкрепени. Знаещи, опитни, професионалисти и консенсусни.

Смятате ли, че изборите ще бъдат честни и прозрачни?

Убедена съм, че изборите ще бъдат наистина честни и прозрачни, и няма да се допусне манипулиране на изборния резултат. В момента се създава истерия около твърдението, че предстоящият вот няма да бъде честен и прозрачен. Изборите за 45-ото и 46-ото НС показаха точно обратното. Смятам, че решението на ЦИК за броене на 30 процента от контролните разписки е „балансирано“ на фона на „напрегнатата обстановка“. Смятам, че има една истерия в посока създаване на „Костинброд“. Не смятам, че това ще се случи. Действията на ЦИК показват, че те са много отговорни, че са предприели всичко възможно. Подобни твърдения за манипулация са пресилени. Аз настоявам ЦИК да бъде оставена да си върши работата. По отношение на наличните допълнително /първоначално/ 228 машини, след което – още 150 мисля, че е имало разминаване в говоренето на „Сиела Норма“. Веднъж беше казано, че те са за Албания и Грузия, вече се твърди, че са за гаранционната поддръжка на машините. Факт е, че те не са в протокола, не са в договора на ЦИК. Предприети са всички действия – машините са изолирани, не са смесени с другите, и няма никакъв проблем. Смятам, че трябва да оставим ЦИК да работи и партиите да не се намесват в нейната работа. Това, което виждаме напоследък, е все повече намеса и опит за контролиране на ЦИК от политическите партии.

Защо хората да гласуват за ""Има Такъв Народ?

Защото сме последователни, защото въпреки това, че не успяхме да съставим кабинет ние показахме едно различно поведение. Опитахме се да направим кабинет на малцинството, това не ни беше позволено. Видяхме, че това е трудно да се случи, като и трудно се работи в един такъв фрагментиран парламент. Ние от ИТН си научихме урока, и в следващия парламент ще работим по друг начин. Затова казваме, че подаваме ръка, че сме готови за диалог и ще построим мост към всички тези партии, които стоят от нашата страна и в които безкрайно много пъти сме вярвали, че ще работим заедно за промяната и за една по-различна България! Ако някой иска промяна, това е "Има такъв народ"!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе