Историческият музей в Смолян възкресява миналото на Родопа планина

Историческият музей в Смолян възкресява миналото на Родопа планина

В експозиционна площ от 1300 кв.м. Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян показва археологически находки от различни епохи, характерни празнични носии, кукерски костюми, пастирска дърворезба, тъкачни станове, текстилно изкуство.

Експонатите разкриват особености от бита на родопчанина и същевременно свидетелстват за обитателите на Родопа планина от хилядолетия наред. Постоянните изложби, подредени тематично в отделни зали, като колело на времето те пренасят от една епоха в друга, от делник в празник. Посетителят може да се запознае дори с родопската обредна трапеза. Музеят е създаден през 1935 г. и носи името на своя основател. Стою Шишков е един от най-известните български историци на Родопската област от края на XIX и първата половина на XX в., пояснява директорът на музея Таня Марева, също историк по образование.

Тогава за първи път местната общност, провокирана от вече живеещия в Пловдив Шишков, се замисля за музейно дело и за събиране на веществената памет на тази планина и на хората, които я обитават, съобщава БНР.

Експозицията на музея постоянно се обогатява. В момента се работи по проект за проучване на тракийското наследство в района, като се изследват крепостта „Калето“ край Смолян и едноименната твърдина край с. Кошница. Намерените ценности при разкопките ще бъдат показани във временна изложба. Друга интересна експозиция, която ще може да се види от 8 март до края на август, е свързана с европейското пастирско наследство. Г-жа Марева пояснява, че Родопите са планина, която се слави с овцевъдство още от древността.

Вирни се горе