Инж.Венцислав Фурлански ,директор на РУГ Смолян: "Справяме се с корояда"

Инж.Венцислав Фурлански ,директор на РУГ Смолян: "Справяме се с корояда"

През 2019 година честванията на Седмица на гората от 1 до 7 април ще преминат с отбелязването на – 140 години Централна горска служба, 120 години горски печат, 110 години Съюз на лесовъдите, под мотото " 140 ГОДИНИ ИСТОРИЯ И ТРАДИЦИИ В ГРИЖАТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ГОРАТА". На специална пресконференция днес директорът на РУГ в Смолян инж. Венцислав Фурлански представи кратка информация за състоянието на горите на територията на област Смолян и за дейността на РДГ- Смолян през 2018 г.

На срещата с медиите стана ясно, че общият обем повредена дървесина, вследствие на вятъра през м.януари 2018 г.е в размер на 218 713 м3 стояща маса и е около 1/3 от общо инвентаризирания обем повредена дървесина през 2018 г., като общият обем на усвоената дървесина е 174 554 м3 стояща маса и е разпределена по собственост, както следва:

усвоена пострадала дървесина от ветровала ДГТ – 97 084 м3 ст.маса;

усвоена пострадала дървесина от ветровала НГТ – 77 470 м3 ст.маса;

Към настоящия момент се констатират повреди на единични и малки групи иглолистни и широколистни дървета. Свежо повалената и пречупена иглолистна дървесина представлява благоприятна среда за заселване и намножаване на различните видове корояди (типограф, полиграф, халкограф по смърча, елов кривозъб корояд по елата и шестзъб и върхов корояд по бора).

За подобряване на санитарното състояние от съществено значение е стопанисващите горски територии да извършват периодични наблюдения и поетапна инвентаризация, за установяване на нови абиотични повреди през настоящата 2019 г. Сигнализирането на повредите и предприемането на съответните действия за провеждане на принудителни и санитарни сечи, следва да се извърши в максимално кратки срокове, с цел недопускане развитие и разпространение на корояди, посочи инж.Фурлански.

“И през тази година с приоритет ще се продължи с усвояване на повредената дървесина и провеждане на съответните принудителни/санитарни сечи в засегнатите насаждения и имоти, за недопускане на разпространението и развитие на различните видове корояди в иглолистните гори. Една от важните задачи, която предстои в бъдеще е възстановяване на освободените площи след проведените санитарни и принудителни сечи с интензивност 100%. Инвентаризацията на освободените площи започна през 2018 г. и ще продължи да се извършва и през 2019 г., с акцент към правилна оценка на степента на възобновяване. Извършваните ежедневните проверки и наблюдения от експерти и лесовъди в област Смолян сочат, че приблизително 80% от засегнатите площи вече са възобновени по естествен начин, а най-хубавото е, че възобновяването е смесено от различни иглолистни и широколистни видове, характерни за района”, допълни директорът на РУГ-Смолян инж. Венцислав Фурлански.

През 2018 г. са били извършени общо 17 721 броя проверки от служителите на РДГ.

Вирни се горе