Инж Георги Кисьов:"Към този момент има недостиг на дървесина и е нормално цената да расте"

Инж Георги Кисьов:"Към този момент има недостиг на дървесина и е нормално цената да расте"

"Покачването на цената на дървесината е продиктувана от много фактори. Към този момент има недостиг на дървесина и е нормално цената да расте. Друг фактор за това е и войната в Украйна, където е спрян износа. Освен това има и страх у хората, че цената ще се покачи много и се опитват да се презапасят. Това налива допълнително масло в огъня“. Това каза в отговор на въпрос на Smolyannews.com директорът на РДГ в Смолян инж. Георги Кисьов.

По думите му обаче цената на дървесината не може да расте безкрайно. И предишни години сме ставали свидетели на подобен процес – висока цена, след това се получава един срив. „Имам 20 годишен стаж в стопанство, това е вълнообразна крива – в един момент цените се вдигат, в следващия – толкова пада, че стопанствата не могат да изкарат средства за издръжка. Сега сме в пик-а на цената. Може би още ще се повиши, но не може да се повишава до безкрай, защото ще стане безсмислена и ще се замести с нещо друго“, заяви инж. Кисьов.

На въпрос продължава ли държавата да изкупува гори от части собственици, директорът на РДГ в Смолян отговори, че това е добра инициатива. „Идеята на тези кампании, които се правят от горските предприятия на територията на страната, е да се улесни стопанисването на гората. Когато има държавна площ и вътре в нея едно парче е частно, това затруднява цялостния план и спъва работния процес. Държавата е най-добрия стопанин на гората. Гората трябва да се стопанисва на големи площи, за да може да се действа мащабно“, посочи инж. Георги Кисьов. Той обясни, че живота на гората от нула до настъпване на момента на изсичане е около 140 години. Когато площта е малка се получават промеждутъци, в които няма никакви приходи а трябва много да се влага. Когато площта е голяма спокойно се пренасочват средства от главните сечища за отглеждане или за безматериален добив. „Гората може и сама да се възобновява, но този процес е по-дълъг – около 50 години, а ако ние го подпомогнем, може да се случи за 30 или 40 години. Самият процес на обръщане на гората е от порядъка на 350 години. Целта като цяло на нашата професия е да избързаме с този процес и ако може да не стигаме до нулата на гората, а да я поддържаме в добро състояние“, каза директорът на РДГ Смолян инж. Георги Кисьов.

Вирни се горе