Инж. Анелия Почеканска /Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“/: „Да се обединим и тръгнем в една посока, с мисъл за по-добър живот на хората“

Инж. Анелия Почеканска /Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“/: „Да се обединим и тръгнем в една посока, с мисъл за по-добър живот на хората“

Инж. Анелия Почеканска е инженер лесовъд, автор на 18 научни труда и Класификатор на плевелите в България. През годините е заемала следните длъжности : председател на ГПК “Гора”, гр. Чепеларе, председател на Национално сдружение на собствениците на недържавни гори “Горовладелец”, член на УС на REFORD, на горско сдружение “Голина буково”, с. Малево и на Контролния съвет на ГПК “Св. Дух”, гр. Чепеларе. Директор на ТП ДГС – Хвойна до пенсионирането си.

Инж. Почеканска, доколкото ми е известно, отдавна сте в политиката. В настоящата предизборна кампания сте на второ място в листата на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!

Какви са вашите основни мотиви за това и какви цели сте си поставила?

Основният ми мотив беше да подкрепя д-р Пампоров, млад и успешен родопчанин. Желая му успех на изборите! Ако успеем да влезем в парламента, целта ми е да работим в помощ и подкрепа на горските служители. Аз съм инженер по образование и съм била и в частния и в държавния сектор.

Бихте ли ни дали повече информация за себе си?

Родена съм на 1 януари 1956 в Костинброд. Завърших математическа паралелка в 33-та гимназия в София. След това учих в Лесотехническия университет, със специалност „Горско стопанство“. Работих 20 години в научен институт и имам 18 научни публикации. През 2000 година, когато започна възстановяването на горите, дойдох в Чепеларе, тъй като дядо ми е един от големите горовладелци в града и в областта. Като единственият наследник с лесовъдско образование на лесовъда Филип Ангелов, реших да остана и да поема тази работа. 2001 г. станах председател на горовладелска кооперация „Гора“. След възстановяването на горите, възстановихме и по-голямата част от кооперациите в Чепеларе. 2002 г. по моя инициатива, заедно с още двама колеги, председатели на кооперации, създадохме Национално сдружение на собствениците на недържавни гори в България „Горовладелец“ и чрез него участвахме активно в промяната на законодателството. Участвах в изготвянето на новия закон за горите през 2011 година. Още тогава, когато предлагахме на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание новия закон за горите, ние знаехме, че той няма да е на 100 % действащ и покриващ нуждите на колегите. Трябваше да проработи, за да се види в кои части са необходими промени. Характерното в него е, че за първи път има цял раздел за недържавни гори. Общото ни мнение тогава беше, че управителите и стопанисващите недържавните гори, директорите на горските стопанства, които управляват държавните гори и общините, стопанисващи гори, всички трябва да сме равнопоставени, а контролните функции трябва да се изпълняват от Регионалните дирекции по горите по места в цяла България. В Чепеларе още след 1910 г. хората са изкупували горите, но тогава са били около 250 души. Днес техните наследници са доста повече и има кооперации с по над 3 хил. души собственици. Лошото е че в закона за кооперациите няма раздел за горски кооперации. Като председател на Националното сдружение „Горовладелец“ много пъти се срещах в София с народни представители, с Комисията по земеделие и гори. Искахме да променим члена за собствеността, защото в закона за кооперациите е записано, че всяко физическо лице може да бъде член кооператор, а в Чепеларе и в цялата област едно време нашите дядовци са дарявали от своите площи на училището, на джамията, на общината и те са едни от най-големите горовладелци. На общите събрания те могат да присъстват само като гости, но не и да гласуват за начина на управление и стопанисване. Искахме в закона да се запише, че член кооператор може да бъде всеки собственик, което е най-добре.

Вие сте действащ инженер лесовъд. Кои са основните проблеми от професионално естество, с които се сблъсквате в област Смолян и в частност в община Чепеларе?

Първо ниските заплати на колегите. Трябва да кажем, че за Смолянска област е характерно, че кражбите са сведени до минимум и това се вижда най-вече от справката, която Изпълнителна агенция по горите всяка седмица качва на своя сайт. Обикновено издадените актове за нарушения са максимум до 5 в цялата област, което в сравнение със страната е много малко.

Според Вас, какви промени трябва да се направят?

Основно трябва да се спре корупцията. Не мога да кажа, че в Смолянска област корупцията е голяма. До сега не съм чула за осъден нито горски, нито директор за нарушение. Освен това трябва да се назначат по-голям брой служители в Регионалните дирекции по горите, за да бъде по-голям контрола, както и да се увеличат заплатите на хората.

Живеете и работите в една малка родопска община, като кандидат за народен представител, предполагам хората поставят пред вас и други проблеми и трудности, с които се сблъскват днес. Какви са те?

Като кандидат за народен представител се срещнах с майки на деца с увреждания в Чепеларе. Те поискаха ако можем да им помогнем да им бъде отпуснато едно бусче към общината, за да могат два пъти в седмицата да водят децата си в специализиран център в Смолян или другия вариант е от Смолян специалистите два пъти в седмицата да идват в Чепеларе. Има доста деца, а също и възрастни хора, които се нуждаят от такъв вид помощ. Най-големия проблем в Чепеларе е инфраструктурата – разкопани улици, така известния обходен път, който се строи от години. Въобще инфраструктурата в целия град е много зле. Няма никакъв живот в общината. Може би трябва да се обединим всички и да направим по нещо добро за града, а не да чакаме само на кмета и само на общината. Друг голям проблем са бездомните кучета, както и на всякъде в областта. Освен това в Чепеларе почти няма млади хора, няма работници за дърводобива, а техниката в тази сфера е много стара. Като председател на кооперация „Гора“, успях да помогна за реконструкцията на лифта Мечи чал. Мисля, че това беше много добре за града.

Кое, според Вас, е първото нещо, с което трябва да се захване новото Народно събрание, след 14 ноември, ако разбира се бъде съставено редовно правителство?

Ако се състави редовен кабинет, всички трябва да се обединят и първото нещо, което трябва да се направи е да се преизчислят пенсиите на възрастните хора. Освен това тези 120 лв., които се дават сега на пенсионерите, трябва да останат и през 2022 г., защото виждаме, че цените растат главоломно всеки ден и възрастните хора имат нужда от тях.

Оптимист ли сте, че ще имаме редовно правителство след изборите на 14 ноември и въобще оптимист ли сте, че животът на хората, особено в малките планински общини, може да се подобри към по-добро?

Бих била оптимист, ако всички се обединим и тръгнем в една посока, с мисъл за по-добър живот на хората от народа, а не всеки да си дърпа към своята партия.

Вашето послание към съгражданите ви, към родопчани, към избирателите?

Излезте на 14 ноември да гласувате. Това е важно и е ваше право.

Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с номер 31 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе