Интеркулерите при автомобили с турбокомпресори

Интеркулерите при автомобили с турбокомпресори

Интеркулерите са често срещани автомобилни части, които се използват главно при двигателни системи с турбокомпресори. Много автокъщи и онлайн търговци също ги предлагат за закупуване като нови части или като части втора употреба.

Но какво всъщност представлява един интеркулер , къде се намира в устройството на автомобила, за какво служи и какви са неговите видове? Днешната статия ще отговори на всички тези въпроси, които един шофьор може да си зададе.

Какво е интеркулер?

От английски, думата “intercooler” означава междинен охладител, а неговото местоположение се намира между турбокомпресора и двигателя. Неговата основна задача е да охлади компресирания въздух, да оптимизира налягането и да повиши производителността на двигателя.

Интеркулерът е автомобилна част, която наподобява радиатор и е най-ефективен при коли, които разполагат с турбокомпресори. Представлява топлообменник (механично устройство), който се използва за охлаждане на въздуха при двигатели с турбокомпресор или турбогенератор.

Интеркулерът има сравнително опростено устройство. Състои се от кухи тръби по цялата си дължина, които спомагат охлаждането на въздуха като изнасят топлите флуиди от входа към изхода. Площта на топлообменника е покрита с перки, поставени по начин, който осигурява максимално бързо и ефективно отнемане на топлина.

За поддръжката на интеркулера не се изискват особени усилия. Единственото, което е хубаво да се следи редовно, е почистването на събрани по него прахови и други частици.

Функция при наличието на турбокомпресор

Турбокомпресорите се използват за повишаване на общата мощност на двигатели с вътрешно горене. Те повишават количеството въздух и гориво в горивната камера, както и генерират въздух под налягане, което повишава така или иначе високата температура на двигателя.

За да останат всички части на автомобила непокътнати и за да се избегне рискът от възпламеняване на горивото, при автомобилите с турбокомпресори се инсталират и интеркулери. Интеркулерите имат за задача да осигурят нужното охлаждане при високи температурни състояния в двигателната система.

В допълнение на тези функции, топлообменникът също спомага производителността на двигателя, като охлажда подадения въздух от турбината. По-хладният въздух е по-плътен, съответно е възможно да се подаде по-голямо количество въздух от турбината към двигателя. Колкото повече въздух се подава към двигателя, толкова по-висока мощност придобива той.

Видове интеркулери

Съществуват два основни вида интеркулери - въздушен и воден. В следващата секция ще навлезем в детайл за всеки един от двата типа, техните разлики и предимства.

Въздушен интеркулер

Въздушният интеркулер (от англ. air-to-air) има опростен механизъм на работа, но има по-големи размери от водния тип. Той охлажда въздуха преди да е навлязъл в цилиндрите и в горивото. Охладителният процес разчита на естественото смесване на горещия въздух от турбото с външния въздух, който е по-студен. Това само по себе си води до следните предимства и недостатъци на този тип топлообменник.

Предимства

Използването на въздушни интеркулери имат редица предимства, някои от които са:

• Имат опростен начин на работа.

• Повишават плътността на въздуха.

• Повишават мощността на двигателя.

• Двигателят работи много ефективно при ниски температури (през зимата).

• Нямат нужда от помпи или допълнителна енергия.

Недостатъци

От друга страна, недостатъците на въздушните интеркулери са следните:

• Големи размери

• Липса на контрол върху представянето

• Зависят от температурата и постоянството на въздушния поток към перките.

Водни интеркулери

Водните интеркулери имат по-сложен начин на работа от въздушните. Вместо да разчитат на въздух за охладителния процес, те работят с вода, която циркулира в тръбите на топлообменника. При този тип интеркулери има и допълнителни части - водна помпа, резервоар, тръби и малък радиатор, всички от които спомагат за охлаждането на вече нагорещената вода.

Основното предимство на водните интеркулери е, че водата има по-висока топлопроводимост отколкото тази на въздуха. Това означава че топлообменът (или отнемането на топлина) става по-бързо и ефективно. Недостатъкът на този тип устройства е, че трябва да се съобрази местоположението му и дали то е подходящо (изложено ли е на максимален въздушен поток).

Източник на изображението: Unsplash.com

Вирни се горе