Институции, бизнес и обществени организации обединяват усилия Смолян да стане база за спешна медицинска помощ по въздуха

Институции, бизнес и обществени организации обединяват усилия  Смолян да стане база за спешна медицинска помощ по въздуха

Споразумение за партньорство за определянето на Смолян като оперативна база за системата за спешна медицинска помощ по въздуха, подписаха представители на администрация, бизнес, обществени организации, религиозните общности и народни представители от област Смолян. Срещата се проведе в областна администрация Смолян по покана на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян по инициатива и кауза на Димитър Костов, познат в общността ни като „човека с изкуственото сърце“. Целта е Смолян да бъде основен териториален участник в Проекта за изграждане на национална система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, залегнал в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, който предвижда изграждането на шест оперативни бази заедно с инфраструктурата, необходима за функциониране на спешната медицинска помощ по въздух. Основен принцип на споразумението е: „Въвеждане на справедливост в планирането на местоположението на българските хеликоптерни бази“.

„Идеята на тази среща е да помогнем на населението на нашия регион своевременно, защото предстои изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздуха и желаехме да се заявим много бързо в централната администрация. Нашето истинско желание е да можем да присъстваме в работните групи, които предстоят да бъдат организирани. Подавайки това споразумение за партньорство ние ще бъдем официално там като претенденти. Има голям смисъл Смолян и региона да се заяви като основен претендент да бъде изградена една такава база на наша територия. Имаме всякакви условия и основания за това“, каза адв. Екатерина Станчева -председател на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян.

Заместник областният управител на Смолян Андрей Кадишев заяви, че областна администрация подкрепя напълно инициативата и ще съдейства в рамките на законовите правомощия. Той добави, че предстои да се направи проучване в десетте общини на областта за възможностите за позициониране на площадки за кацане и излитане.

Директорът на ГОРУБСО –Мадан Сергей Атанасов заяви, че минната индустрия, в която работи една голяма част от населението на областта, е рискова и много често се случват инциденти. За това подобен вид транспорт ще е от голяма полза. От дружеството ще окажат пълно съдействие и при необходимост могат да осигурят терени в Рудозем и Мадан, където може да се позиционират такива хеликоптерни площадки .

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева приветства инициативата. “За нас е важно да има такава хеликоптерна площадка, тъй като ще подпомогне за задоволяване на една от основните потребности на здравеопазването в Смолянски регион, каквото е доброто развитие на една модерна, съвременно оборудвана спешна медицинска помощ, която ще отговаря на всички стандарти и ще спомогне за своевременно транспортиране на нуждаещите се в подходящото лечебно заведение“, каза д-р Кубатева. Тя припомни, че още през 2015г., когато е била изготвена една от областните здравни карти, също е била заложена такава потребност за развитието на медицинска авиация. Тя посочи, че като цяло в област Смолян има неравнопоставеност до спешна медицинска помощ. 15% от населените места в област Смолян не могат да покрият стандартите за спешно транспортиране, съгласно медицинските стандарти.

„Длъжни сме да осигурим на хората, за да могат да получават качествено и навременно медицинско обслужване“, посочи директорът на РЗИ-Смолян.

В текста на споразумението се упоменава, че автомобилния транспорт е единствен в област Смолян, няма автомагистрали, нито първокласни пътища. Родопа планина е труднодостъпна, дори и за високопроходима техника, а притежава и развива специализирани видове туризъм. В региона се намира Пампорово, който е привлекателен туристически обект от национално и чуждестранно ниво, изискващ създаване на предвидимост и яснота относно отговорностите, ангажиментите и сигурността по време на пребиваването в него. Като изключително важно основание се акцентира на достъпа до специализирани лечебни заведения (структури) за оказване на спешна медицинска помощ, особено по правилото за „златния час".

Структурата на индустрията в област Смолян включва предимно отрасли с голям брой трудово заети лица, при висок риск от трудови злополуки- минна дейност, дърводобив, строителство, производство на ски и екипировка, производство на козметика, бутилиране на минерална вода, производство на инструменти и инструментална екипировка и др.

Институциите, които подкрепят споразумението заявиха готовност, съобразно своята компетентност, да предоставят експертни становища пред съответните лица и организации, относно основателността в град Смолян или прилежащата му територия да бъде ситуирана една от 6-те оперативни бази заедно с инфраструктурата, необходима за функциониране на тази система.

Партньорското споразумение ще бъде изпратено по официален ред до председателя на Народното събрание, до министър-председателя на Р. България, до вицепремиера, отговарящ за управлението на европейските средства, до министъра на здравеопазването.

Вирни се горе