ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ИЗЛЕТИ В ГОРАТА ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ИЗЛЕТИ В ГОРАТА ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН

Във връзка повишаване на дневните температури много смолянчани, а и гости на града ще предпочетат прохладата на планината. Ето защо експертите от РДПБЗН - Смолян напомнят, че е необходимо да се спазват правилата за безопасност, когато тръгвате на разходка в гората:

• Огън в гората може да запалите само на специално обезопасени и обозначени за това места. Преди това е необходимо да се уверите че имате достатъчно количество вода и други подръчни средства за бързото му погъсяване. Предварително си подгответе тупалки от зелени клони, с които да действате в случай на пожар. И не забравяйте, че е опасно паленето на огън при наличие на силен вятър.

• Неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари не бива да се изхвърляте в леснозапалима среда /суха трева и клони/.

• След като престоя в планината ви приключи се погрижете да почистите добре след себе си. След използване на огън, задължително го загасете чрез обилно заливане с вода и зариване с пръст. Често срещано явление е да възникне пожар от оставена стъклена бутилка. Нагрявана от слънцето тя действа като лупа и сухите треви лесно се възпламеняват.

• Започна ваканцията на децата. Погрижете се да ги информирате за мерките за пожарна безопасност. С какво, къде и как могат да играят.

• При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло или пламъци) незабавно подайте сигнал на тел. 112.

Вирни се горе