Информационен ден по Проект „Подкрепа за достоен живот”в Доспат

Информационен ден по Проект „Подкрепа за достоен живот”в Доспат

В Заседателната зала на Общински съвет – Доспат се проведе информационен ден по Проект „Подкрепа за достоен живот”, който е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и се реализира изцяло с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд,съобщи Инж.Веселин Калфов Главен експерт „Образование, култура, Младежки и социални дейности, програми и проекти”. На срещата присъстваха всички кметове на населените места, представители от Дирекция „Социално подпомагане” – гр.Девин, служители от Общинската администрация. Те бяха запознати със целите на проектното предложение, дейностите, които ще се изпълняват, както и със сроковете, които трябва да се спазват. Конкретен бенефициент на проекта е Агенцията за социално подпомагане /АСП/, а общините на територията на страната са партньори. Изпълнител на национално ниво ще бъде дирекция „Анализ, административно и информационно обслужване" на АСП, а на общинско ниво – управленски екипи от представители на общинските власти. Партньори ще бъдат 262 общини в страната и 23 района на столична община. Партньорството с общините на територията на страната ще гарантира националния обхват на дейността. Идеята е да се децентрализира услугата „Личен асистент" и да се създадат възможности на лицата с трайни увреждания да участват активно в планирането на услугата, определянето на индивидуален бюджет и избора на личен асистент. Ще се подкрепят семействата, в които има лице с трайно увреждане, като се даде възможност за обучение и професионално развитие на хората, ангажирани с неговото обгрижване. Предвид иновативния характер на предлагания модел, ще бъде разработена методика за оценка на потребностите от услугата „Личен асистент" и определяне на индивидуален месечен бюджет. Услугата ще бъде предоставяна от съответната община – партньор през периода ноември 2010 – март 2012 година. На национално ниво потребителите на социалната услуга, включени в проекта, ще бъдат най-малко 9000 души. За Община в първия етап ще бъдат ангажирани поне 17 лични асистенти, а на втория етап поне 13броя. За ползватели на социалната услуга „Личен асистент" в община Доспат могат да кандидатстват хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа/обслужване, в т.ч. деца с трайни увреждания:

• лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ; • лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ, както и • лица с по-нисък процент на трайно увреждане – с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите; • деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ или с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите. Включването на лица с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват сами, в настоящия проект се реализира на три етапа:

І-ви етап: Документи се подават от 08 до 22 ноември 2010г; Предоставяне на социалната услуга – 14 месеца, от 10.01.2011г.;

ІІ-ри етап: Документи се подават от 10 до 24 януари 2011г.; Предоставяне на социалната услуга – 12 месеца, от 10.03.2011г.;

ІІІ-ти етап: Документи се подават от 08 до 22 ноември 2011г.; Предоставяне на социалната услуга – 2 месеца, от 08.01.2012 година За Община Доспат документите ще се приемат в упоменатия период в стая №101 на Общинска администрация.

Вирни се горе