ИМАМЕ ЛИ ДУМИ? А ДЕЙСТВЯ?

ИМАМЕ ЛИ ДУМИ? А ДЕЙСТВЯ?

Светът отново е в извънредно положение? Този път не е поради ковид – епидемията, а поради страшната забравена, неочаквана дума – война! Защо, до вчера два братски народа са въвлечени да се бият един срещу друг? Защо украинците бягат от своята родна страна? Защо търсят спасение от това пъклено дело? Замислено отдавна и отприщено точно днес, когато народите едвам си отдъхват от епидемията. Един американски учен беше дал едно обяснение /помня го от учебника по българско езикознание – под авторството на акад. В.Георгиев/, перифразирам: че когато хората не могат де се разберат със средствата на езика, посягат на оръжието… А в наше време, когато науката прогресира, отново ли нямаме думи, че преговорите не дадоха резултат, обстрелването на невинни хора, на безпомощни дечица, довчера играели с куклите си, сриването на големи красиви градове, говорят за тази страшна дума. А може би имперските апетити надделяват. Но на каква цена се искат преразпределения на територии? Явна е връзката с икономиката „Сибир не ни стига, искаме по-богатия Домбас … И още древни руски територии и още, още …“. И това значи ли че България трябва да отвори война за да си вземе Беломорието, например. Нямаме ли думи и действия в защита на бягащите украинци от собствената си държава от тази жестокост – войната. Имаме разбира се. Инициативата дойде от най-младите, най-смелите които организират кампании за събиране на помощи – в храна, дрехи и пари: начело с „Червения кръст“. Последва разбиране от правителствата на съседни и несъседни държави, България се организираха домове и хотели за приемане на бежанците. Бежанец не е лоша дума, само е различна от емигрант. Похвално е че хуманизмът, състраданието, добродетелта, благодатта надделяха. ЕС прави своите решителни стъпки, Председателката на ЕК Урсула фон Дер Лайн изрази солидарността на международната общност със съдбата на украинския народ, начело с техния президент Зеленски. По думите й, държавните ръководители и на страните извън ЕС от Ирландия до Мексико – стоят рамо до рамо с украйнския народ в неговата битка за свобода. САЩ са готови да направят своето.

И Църквата има своето място. Кой иска война. Възкликват отците. И християнина и за нехристиянина е нужна Божията благодат, молитвата и Божието благоволение. Защото Бог учи да се обичаме един с друг, да обичаме ближния си дори и врага, за да може и той да се спаси от агресивните си помисли, от лошевината. Спасителят на човешкия народ ни дава своята любов, която е дълготърпелива, неревнуваща, незавиждаща …. Дава ни своя мир, защото е против омразата и войната. Дава ни своята благодат! Покрай благотворителната дейност на църковните общини у нас, се четяха в пет петъка предвеликденските молитви до иконата на Всемирната Св.Богородица – Божията майка. В посланията на митрополитите начело с Българския патриарх Неофит, които се четата във всички православни околии, се изразява ясно и смело, отрицанието на войната. По повод на опустошенията на военните действия, в някои църкви се четяха молитва за здраве и мир, пред иконата на Св.Георги Победоносец. А когато всички заедно се молим за другите които бягат от войната, се чувства надежда за мир срещу ужаса от смърт и разруха. Защото преди всичко, е жива вярата, че мирът ще победи, че украинците ще получат своята, свобода да се завърната по своя воля, в родната си земя.

ЗАЩОТО ИМАМЕ И ДУМИ И ДЕЙСТВИЯ ПРОТИВ ГРОЗНОТО ЛИЦЕ НА ВОЙНАТА, ЗАЩОТО ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ СВЕТА И РАЗУМЪТ ИЗКАЗВАТ ДУМАТА МИР. НИКОЙ НЕ ИСКА ВОЙНА – ДОПЪЛВА ДУХОВНОСТТА!

11.04.2022 г.

Елена Меракова

Вирни се горе