Имам учи деца на футбол в Рудозем

 Имам учи деца на футбол в Рудозем

Тимът му е спечелил над 15 купи

Хайри Шерифов е духовник в централната джамия в Рудозем. В същото време е единственият имам, който има лиценз за футболен треньор, съобщи БТВ.

„Преди да отида въобще да уча за имам, бях футболист, обичах да тренирам футбол. Така, че този спорт си го обичам като спорт най-вече. И това беше една възможност, ние заедно с децата да играем, докато се породи идеята в някои от децата да започнем да тренираме организирано”, разказва той. В Клуба на имама тренират около сто деца, за които футболът е като религия.

„Футболът най-вече ни възпитава как да бъдем хора, учи ни как да бъдем подредени, дисциплинирани, да се борим в живота, защото нищо не идва на готово, всичко това го научаваме на терен", казва 18-годишният Семир Павлов. А кое е общото между религията и футбола и едното пречи ли на другото или помага? „По-скоро бих казал, че помага. Едното и другото имат много общи черти. Спортът не е чужд на религията, и двете неща учат на дисциплина, учат на морал. Здрав дух-здраво тяло", смята имамът.

За 4-годишната си история клубът е спечелил над 15 купи, сред които и отличия от международни турнири. Три години детският отбор е безапелационен първенец в област Смолян, а в зона Пловдив са трети през миналата година.

Вирни се горе