Има забавяне в снабдяването с дърва на населението в Смолянско

 Има забавяне в снабдяването с дърва на населението в Смолянско

Между 8-9 месеца в годината продължава отоплителният сезон в Смолянска област. На домакинство там се падат по 10 кубика дърва за отопление. Количествата през последните години се оказват крайно недостатъчни заради продължителността на зимата в планинската област. Масово населението се отоплява на дърва. Малка част от домакинствата използва пелети или ток. Заради оскъпяването на дървата месечните сметки за отопление на ток се изравняват с разходите за дърва. Ако допреди години отоплението с пелети беше изгодно, сега се е превърнало в скъпо удоволствие.

Над 500 семейства в Смолян тази есен ще получат безплатни уреди – котли на пелети или климатици, по проект на общината за подобряване на качеството на въздуха.

"Проблемът с дървата е много голям. Това е спекулация. Не може да струва един кубик 200 лева. На преден план излиза бизнесът, всичко е пари. Това за мен е изкуствено създадено", коментира пенсионерка, която признава, че живее икономично и според възможностите си, пред БНР.

"На дърва ще се отопляваме. Много труд, много пари, дори с тези изтеглени пари от картите за бързи кредити. За да можем да изкараме зимата", казват смолянчани.

"Наблюдаваме определено забавяне със снабдяването около областните центрове, тъй като там рязко се повиши търсенето на дърва за огрев", посочи инж. Здравко Бакалов, директор на Южно-централното държавно предприятие. По думите му на горските стопанства е разпоредено да предоставят допълнителни количества. Бакалов увери, че няма да се допусне да има студуващи през предстоящия сезон.

Вирни се горе