"Има такъв народ" инициира поредица от срещи по казуса със статута на пещерата "Дяволското гърло"

"Има такъв народ" инициира поредица от срещи по казуса със статута на пещерата "Дяволското гърло"

След разрушителното наводнение причинило срутването на основната и единствена пътна връзка с Триград на 12 декември, местни жители сигнализират за пореден път, относно казусът със статута на пещерата “Дяволското гърло”.

Природната забележителност, която след редица съдебни дела се потвърди, че е публична държавна собственост и след, като на 18 май 2010 г. бе съмнително предоставена за стопанисване на “Българския туристически съюз” (БТС) без никакви условия и клаузи, продължава да бъде в неведение за местните.

Вече 12 години от пещерата край село Триград, откакто е била дадена за управление на (БТС), не постъпва нито стотинка от стопанисването й в държавната хазна. През годините “Българският туристически съюз” не е направил почти никакви опити да информира собственика в лицето на държавата и областния управител как стопанисва и управлява държавния имот. Според запознати това природно богатство генерира около половин милион лева приходи всяка година. Ако тези изчисления са правилни, то държавата е загубила най-малко 5 милиона лева приходи от собствеността си.

По инициатива на местни жители,сред които Митко Чолаков и координаторът от ПП “Има такъв народ” за област Смолян Асен Кехайов бе инициирана среща с областната управа в Смолян. С подкрепата на новоназначеният областен управител Емил Хумчев и помощта на настоящият заместник областен управител Андрей Кадишев, които откликнаха с желание да се заемат със случая по стопанисването на природния феномен, местните жители се надяват казусът най-после да бъде справедливо разрешен.

В годините назад, както и в момента пещерата “Дяволското гърло” се стопанисва от “Сдружение Туристическо дружество Орфей-1970” с председател Мичо Руенов Солаков, (който е баща на общинския председател на ГЕРБ в Девин Владимир Солаков) като тя му е предоставена за БЕЗВЪЗМЕЗДНО ползване от “Българския туристически съюз”.

От местната структура смятат да стартират поредица от срещи с жителите в района, както и да продължат съвместната си работа с областна администрация, като се подкрепя идеята, част от приходите да остават в местното ТД “Триградски скали” за честно и прозрачно стопанисване, както и за подобряване на инфраструктурата до това природно богатство от национално значение, съобщиха за Smolyannews.com от ПП “Има такъв народ”.

Вирни се горе