Светът е оцелял, защото се е смял! Честит първи април!

 Светът е оцелял, защото се е смял! Честит първи април!

Честит първи април, драги читатели! Денят на шегата се отбелязва в много страни по света на 1 април всяка година. Този ден не е официален празник, но е спечелил широка популярност като ден, в който се шегуваме и разказваме забавни небивалици на своите приятели, семейство, колеги.

Защо точно 1 април?

Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресение риба.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април, предаде Дарикнюз. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място.

За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Днес, скъпи читатели, се усмихвайте повече и запазете тези усмивки на лицата си, но и в сърцата си, поне 365 дни, защото казва нашият любим български автор Радой Ралин: „Светът е оцелял, защото се е смял!“.

Вирни се горе