III ученически гвардейски отряд при ЕГ "Иван Вазов" посети Президенството

III ученически гвардейски отряд при ЕГ "Иван Вазов" посети Президенството

На 6 май – ден на храбростта в 8.00 часа сутринта отрядът взе участие в празничната програма на БНТ. Учениците бяха поздравени от Министъра на отбраната, след което показаха строй и маршировка и отговориха на въпросите на журналистите: Защо са искали да постъпят в отряда? Ще продължат ли да се занимават в тази посока? На какво ги учи участието в гвардейския отряд?

president

Младежите от III ученически гвардейски отряд към ЕГ “Иван Вазов“ – Смолян се срещнаха със своя Патрон – Президента на Р. България. В Гербовата зала на Президентството капитанът на отряда Любомир Бозов връчи клетвеното обещание, което учениците от отряда тържествено подписаха, а директорът на училището – плакет на Езикова гимназия „Иван Вазов“. Президентът поздрави младежите по случай 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия. Той обясни на учениците, че Българските гвардейци са един от символите на държавността, носители на нашите традиции и еталон за родолюбие и доблест. Обърна се към учениците от всички присъстващи гвардейски отряди да не забравят, че са избрали пътя на храбростта и отправи пожелание да носят с чест и достойнство гвардейската униформа. Държавният глава поздрави също и ръководителите, както и всички, които подкрепят младите гвардейци.Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства децата с призив да продължават да съхраняват българщината и да пазят заветите на предците ни.

Prezidenstvo

Учениците посетиха Националната гвардейска част. Малките гвардейци бяха посрещнати от Командира на Гвардията полк. Кънчо Иванов, след което оркестъра и част от гвардейците участваха в издигане на българското и европейското знамена. Професионалните гвардейци показаха на младите си наследници на поста и церемония по повод празничния 9 май – Деня на Европа с цел на практика да усвоят тънкости при провеждането на официални събития.

Н. В. Цар Симеон II и Н. В. Царица Маргарита приветстваха III ученически гвардейски отряд и учениците от другите отряди в Двореца „Врана“. Царят се запозна с историята на всеки един отряд, дошъл на гости в Двореца - младежите от II ученически гвардейски духов оркестър от Бургас, III ученически гвардейски отряд от ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян, IV отряд от Професионална гимназия по електротехника и електроника “Константин Фотинов” – Бургас, V ученически гвардейски отряд от ОУ ”Отец Паисий” – Батак, VI отряд от СУ „Христо Ботев“ – Айтос, и I детски гвардейски отряд от ДГ „Мая“ – гр. Пловдив. Младежите от отрядите имаха честта да видят на живо първата гвардейска униформа на Н.В. Цар Симеон II като дете, а след това и парадното му облекло като гвардеец от истинската национална Гвардия. Царят подари на всяко училище, ценни и интересни книги, които ще се съхраняват в библиотеките на учебните заведения. На Царя беше поднесен плакет на Езикова гимназия „Иван Вазов“ – Смолян. Той изрази задоволство че България има такива будни, живи деца, които да пазят паметта българска. След официалната среща домакинът и съпругата му отделиха време за дълги разговори с всеки един отряд, а децата останаха изключително въодушевени, амбицирани и вдъхновени от срещата.

Вирни се горе