Идеи за дизайн на пергола с лед фенери

Идеи за дизайн на пергола с лед фенери

Независимо дали става дума за убежище за четене през лятото, място за забавление или чисто естетическо допълнение към градината, перголата ще придаде на вашето външно пространство уникална красота. Няма единствен начин да го направите правилно – зависи от вида и размера на вашата градина и от това как планирате да я използвате. Едно нещо обаче е сигурно: навсякъде, където е имало градини, от Япония до Персия и от Мароко до Италия, идеята за хибридно вътрешно/външно пространство спонтанно е хрумнала на архитектите. Това е довело до безброй стилове на перголите. Дизайните варират от опростени до много богато украсени и включват метални, плетени и дървени перголи. И така, ето нашите любими идеи, от класически до съвременни.

Нощни светлини

Перголите наистина изглеждат най-добре, след като настъпи нощта. Затова се възползвайте максимално от пространството, като окачите електрически гирлянди и лед фенери и свещи от покрива, и ги прикрепете към подпорите или ги поставете на масата. Представете си, че използвате това приказно пространство в прохладна лятна вечер за събиране с приятели – това е просто идеалното място да го направите. LED светлините със собствени слънчеви зарядни устройства са идеални за това приложение – слънчевият панел често може да изглежда неестетично в градината, но поставен на покрива, тези светлини стават невидими, а и могат максимално да се излагат на слънце.

Увивни растения

Когато хората си представят пергола, те мислят за конструкция с дървена рамка, украсена с увивни растения. Това със сигурност е нейната основна визия, която ще ви осигури голямо количество листна сянка, но също така ще привлече диви животни като пеперуди и птици, особено ако отглеждате върху нея цъфтящи растения. Английският бръшлян, японските орлови нокти, моминската лоза и пълзящите растения са отлични увивни растения, но има още десетки, от които да избирате.

Проходна пергола

Защо не комбинирате вашата пергола с ограда, жив плет или дори воден обект, като самата конструкция образува портала или моста, за да стигнете от едната страна до другата. С места за сядане вътре, перголата е прекрасно място за почивка и може да придаде на всяка градина вълшебен, приказен вид, който децата ще харесат.

Ъглова пергола

Перголите не трябва да заемат собствено пространство - ако имате оградена градина или заден двор с южно изложение, можете да поставите своята плътно до стените в отделен ъгъл. Уверете се обаче, че дренажът не се излива в жилището на съседа ви – ще са необходими някои фини улуци, ако е покрито, или изберете лятна пергола с летви.

Люлеещи се столове

Очевидно люлеещ се стол или хамак е добър начин да прекарате следобеда в перголата. Със завладяваща книга, питие на леснодостъпно място и песента на птиците можете лесно да прекарате много приятни часове.

Сводеста елегантност

Повечето перголи приемат ъглова форма, но дизайнът в тунелен стил със сводест покрив успява да изглежда съвременен и класически в същото време. Те работят най-добре с отворени покриви, тъй като дори с отворени краища могат да се почувстват малко клаустрофобични, ако са покрити от земята до арката и пак до земята. В комбинация с увивни растения, лампи и удобни места за сядане, това може да бъде красиво лятно убежище от градската суматоха.

Вирни се горе