Художничката Дора Янкова представя изложбата „Полъх от Родопите“ в Смолян

 Художничката Дора Янкова представя изложбата „Полъх от Родопите“ в Смолян

Родопите, потопени в топлите багри на есента, оживяват в изложбата на Дора Янкова, представена в зала „Петър Стайков“ в Клуба на дейците на културата в Смолян. Нарекох изложбата „Полъх от Родопите“, защото гордата Орфеева планина и бисерният Смолян са моята любов, заяви авторката. Нейни картини са в различни страни по свята - спомен от Родопите за туристи и гости, посетили Смолян, предаде БТА.

Изложбата включва серия от пейзажи, както от последните творби на Дора Янкова, така и картини, рисувани през годините назад. Взирайки се в платната, разкриващи познати места и гледки от Родопите, виждаш планината, която се променя всеки следващ сезон. Картини, които оставят усещането сякаш природата сама е прибавяла нов щрих в своя портрет. Живописната експозиция съчетава пейзажи от непристъпни върхове и платна, събрали целия слънчев есенен колорит на мекия планински релеф. Духът на Родопите е уловен и в поредица картини на църкви и родопски къщи.

„Тази божествена планина Родопа не бих я сменила с никое кътче от света“, разказва Дора Янкова. Художничката е обиколила държави на три континента, а в много страни са останали нейни картини- в Германия, Гърция, Израел, Великобритания и др.

„Родопите са като майчиния скут, те даряват ласка и любов. Неслучайно Екзарх Стефан е казал: „Всички планини с върховете си се стремят да достигнат Бога, а Бог слиза тук, в Родопите“, допълва Янкова. Тя е наследник на единствения зограф на Средните Родопи - Стайко Стратев от с. Левочево. Картина с пейзаж от родното й село е заминала за Израел.

Вирни се горе