Християни от Смолян участваха в тържествена св. Литургия в Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично”

Християни от Смолян участваха  в тържествена св. Литургия в Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично”

На 8-и септември Църквата възпява Светата майка Богородица, чествайки деня на нейното свято Рождество.Деня, в който праотците Йоаким и Ана са изпълнени с благодатна радост, след много сълзи и скръб. Господ чува молитвите им, защото са от душа и сърце. По повод празника .Смолянски епископ Висарион, викарий на митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави архиерейска св. Литургия в Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично”. В съслужение с него бяха: духовниците от Смолян - свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на архиерейското наместничество. и свещеник Васил Маджаров, както и свещениците от Калофер – Димитрий Новаков и Михаил Докторов.

Украсеният с цветя храм посрещна богомолния народ, дошъл да почете Божията майка и да отправи молитви към нея.Църковни певци и хористи изпяха възторжено литургичните песнопения, а всички заедно, с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш”. В този празничен ден вярващи пристъпиха към светите Тайни и се причастиха със светините.

В края на богослужбата епископ Висарион се обърна към присъстващите с пастирско слово за значимостта на вълнуващия празник – Рождество на Пресвета Богородица.

Духовното събитие завърши с водосвет, петохлебие и архиерейски благослов. На всички беше раздадено празнично ястие.

hora

popove

Вирни се горе