Храмов празник и Божествена св. Литургия в църквата „Св. Атанасий”- гр. Чепеларе

Храмов празник и Божествена св. Литургия в църквата „Св. Атанасий”- гр. Чепеларе

На 18 януари светата ни Православна Църква отдава почит на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. Светецът се чества два пъти в годината - Зимния св. Атанас – Атанасовден и на 2 май – деня на неговата смърт.

По този повод в храм „Св. Атанасий” – гр. Чепеларе беше отслужена Божествена св. Литургия от свещеноиконом Запрян Шиков- секретар на Архиерейското наместничество в Смолян.В богослужбата участваха и духовниците от града: Апостол Аролски, който е предстоятел на храма, иконом Димитър Куцев и свещеник Димитър Петров.

От рано сутринта камбаненият звън призова енориаши и гости на града на празничното богослужение. Достолепният 189-годишен храм за пореден път събира вярващите на обща молитва за възхвала на св. Атанасий.Въпреки ветровития ден, църквата се изпълни с богомолци, които искаха да участват молитвено в богослужението. Песенна възхвала към светеца отправиха църковни певци и хористи, и всички заедно изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”. Най-радостни бяха именниците, които приемаха поздравления за здраве, късмет и благополучие.

В края на литургията иконом Запрян Шиков произнесе празнична проповед, разказвайки важни моменти от живота на образцовия пастир и борбен богослов св. Атанасий. Като епископ на град Александрия се включва активно в борбата срещу арианската ерес, твърдяща, че Христос е по-нисш от Бог Отец. Със силна вяра и търпеливост посреща многобройните гонения, затова призовава християните да бъдат смели и да знаят, че изпитания има, но те бързо ще отминат, акцентира отец Запрян.

Духовното събитие завърши с водосвет, многолетствие и сърдечни благопожелания за празника.

hora

Вирни се горе