Храмов празник и архиерейска литургия в манастира „Св.вмчк Пантелеймон” край Смолян

Храмов празник и архиерейска литургия в манастира „Св.вмчк Пантелеймон” край Смолян

На 24 януари почитаме паметта на Блажена Ксения Петербургска – руска светица, живяла през 18 век. В нейна чест беше отслужена архиерейска св. Литургия в едноименния храм при манастира „Св. вмчк Пантелеймон”.Богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и викарий на Пловдивския митрополит Николай.Заедно с Владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Иван Марински, иконом Димитър Куцев и свещениците Васил Маджаров, Димитър Петров и Апостол Аролски.

Специални гости на празника бяха архиерейският наместник на Хасковска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев и миряни от Димитровград.

Утринните и литургичните песнопения бяха изпълнени от църковни певци и хористи. Множество благочестиви християни се стекоха в храма, за да съучастват молитвено в светата Литургия.Те бяха зарадвани от архиерейското присъствие, което ги вдъхнови и настрои празнично. С трепет в сърцата, попросиха от светицата застъпничество пред Всемилостивия Бог за спасение на душите и телата им. С духовна радост изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”. Празника уважи и председателят на Общинския съвет в Смолян Димитър Кацаров.

В края на литургията с пастирско слово към богомолния народ се обърна епископ Висарион. Той припомни житието на честваната блажена Ксения Петербургска, като акцентира върху тежката загуба в личния й живот – внезапната смърт на нейния съпруг, полковник Андрей Петров.Тя едва не загубва разсъдъка си... Спасението идва, когато възлага на Господа своята печал и започва да се моли с радост и утеха. Светицата приема подвига „Юродство заради Христа” – най-трудния, но и най-благодатния период в живота на светиите.Владиката посочи и „неизброимите чудеса, които св. Ксения извършвала през земния си живот. Вразумявала, предпазвала от беди и опасности, утешавала скръбните, успокоявала раздора в семействата”.Архиереят призова в този миг да й се молим от душа и сърце, за да ни даде здраве, мир, любов и благоденствие.Той поощри присъстващите да й подражават в мъжеството й да служи неотклонно на Божиите истини.

Духовното тържество завърши с гръмко многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, след което викарният епископ раздаде парченца нафора и благослови миряните. Той преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.По традиция, на уважилите храмовия празник, беше раздадено благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

Alteive text

Aative text

At

Ankt

Вирни се горе