Храмов празник чества църквата „Св. Пророк Илия” в с. Гудевица

Храмов празник чества църквата „Св. Пророк Илия” в с. Гудевица

На 20 юли Православната църква почита паметта на Св. Пророк Илия, един от най-великите старозаветни праведници, наречен „Предсказател на великите Божии дела” и „Предтеча на Второто Христово Пришествие”.Св. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

В прослава на светеца, секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян, свещеноиконом Запрян Шиков отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Пророк. Илия” – село Гудевица.Той е и предстоятел на празнуващия храм.

Камбаненият звън призова миряните на празнично свето богослужение.Заедно с местните жители, в храма дойдоха и много гости на енорията.Особено развълнувани бяха тези християни, чийто родов корен е от Гудевица.Те споделиха, че храмът им е скъп на сърцето, защото е вградил духа и вярата на предците им, а светецът – пророк е техен бърз помощник и закрилник пред Всеподателя Бог. Благочестивите християни възнасяха към светеца искрена молитва, подпомагана от вълнуващото пение на църковните певци и хористи при храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково.

В края на богослужението свещеноиконом Шиков произнесе празнично слово,в което открои важни моменти от житието на Св. Пророк Илия.Забележителното при него е, че се бори срещу идола Ваал и доказва, че Господ е истинският, защото само неговият жертвеник, след искрена молитва, пламва в огън. Може да се твърди, че светецът,”ангел в плът,”подготвя Божиите чудеса, чрез възкресението на сина на вдовицата и несвършващото се брашно и маслиново масло в нейния дом.Свещеникът ни прикани да подражаваме на нравствената чистота на светеца-пророк, да се молим за Божия благодат, спасение и благополучие.

След това, в двора на храма, отслужи празничен водосвет и поръси присъстващите със светена вода за здраве и утвърждаване в духовния живот и православната вяра По традиция празникът продължи с освещаването на курбана и с обща братска трапеза.

Сийка КЕТЕВА

pop

deca

dado

Вирни се горе