Храмов празник чества манастирската църква „Св. вмчк Пантелеймон” край Смолян

Храмов празник чества манастирската църква „Св. вмчк  Пантелеймон” край Смолян

Архиерейска св. Литургия възглави Смолянският епископ Висарион, на 27 юли, в манастирската църква „Св. вмчк Пантелеймон” край Смолян. На този ден Православната църква прославя паметта на Св. Пантелеймон, целителя, „изкусния и безплатен лекар”, както и на Св. седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд. Викарният епископ на Пловдивския митрополит Николай е архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В литургично съслужение с него влязоха духовници от околията: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински и свещениците Васил Маджаров и Апостол Аролски, иподякони.

Поклонници от околията и от цялата страна, се събраха на празничната богослужба за обща молитва към светеца-лечител. Светата обител беше украсена със свежи цветя, което зарадва богомолците. Божествената св. Литургия усили вярата им, че молитвите към всемилостивия лекар ще им помогнат в изцелението- физическо и душевно. Църковните песнопения на утринята бяха огласени от певците Петър Христозов и Симеон Даскалов, а литургичните - от хористи и духовници. Всички заедно славославяха светеца и възхваляваха подвига му в името на Христа. С вълнение в душите, множеството изповяда Символа на православната вяра и Господнята молитва „Отче наш”.Празника уважиха Областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев, зам.-областният управител г-н Христо Станчев, председателят на Общинския съвет в Смолян Ангел Безергянов, зам.-кметът на Общината инж. Марияна Цекова, общественици.

В края на литургията епископ Висарион се обърна с празнично слово към присъстващите, в което поясни, че св. Пантелеймон е велик Божий угодник, приел от Него самия благодат на изцеление. Той учи при известния лечител Ефросин, а майка му и свещеник Ермолай го въвеждат по пътя на Христовата вяра. В житието му пише, че нито един нещастен не си отивал от него,без да получи облекчение и помощ.Болните.се стичали в голямо множество и всички го славели. Това предизвикало завистта на другите лекари и те го наклеветили пред жестокия гонител на християните - император Максимиан. Посечен е с меч през 305г.

Владиката ни призова по примера на Божия угодник да сме силни, да крепнем във вярата и да не преставаме да се молим за застъпничеството му пред Бога. Нека всеки, който се притичва към него, да получи помощ и спасение!

По традиция, в двора на храма бе отслужен празничен водосвет, по време на който вярващите бяха поръсени със светена вода за здраве и преуспяване в живота.Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от свещеноиконом Запрян Шиков, а викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. След вълнуващата духовна трапеза, всички бяха поканени на веществената. Доброволци-ентусиасти неуморно раздаваха на присъстващите пакетирано благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

hor

hram

Вирни се горе