Храм „Въведение Богородично”в с. Полковник Серафимово достойно отпразнува своя храмов празник

Храм  „Въведение Богородично”в с. Полковник Серафимово   достойно отпразнува своя храмов празник

На 21 ноември Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Въведение Богородично. В този ден благочестивите родители на Дева Мария, Йоаким и Анна, завеждат тригодишната си дъщеря в йерусалимския храм и така изпълняват обета си да я посветят на Бога. Всички са радостни, а малката Мария сама изкачва 15-те стъпала към храма, за да засияе по-късно като „прекрасна зора”, от която изгрява Слънцето на правдата.

С не по-малка радост жители и гости на с. Полковник Серафимово пристъпиха в храма, събрани за пореден път на обща молитва към Божията майка.Сред дошлите имаше и семейства с малки деца.Всички бяха възрадвани с архиерейско посещение, което допринесе за достойното честване на празника. .Богослужението оглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев,предстоятелят на храма - свещеник Димитър Одаджиев, иподякони.

Църковните песнопения бяха изпълнени от пловдивския псалт Петър Христозов и хористи, под ръководството на Живка Панайотова.

Тържествената св. Литургия, посветена на богоотците и Дева Мария, развълнува искрено благочестивите християни. Те вдъхновено изповядаха Символа на спасителната православна вяра и с едно сърце казаха Господнята молитва „Отче наш”. Тези, които се бяха подготвили с пост и покаяние, пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на богослужението пловдивският викарий се обърна към миряните с пастирско слово, в което каза:”При храма Мария се научила да чете и пише, прекарвала времето си в молитва, духовни песни, четене на словото Божие и в ръкоделие. И най-важното израствала духовно. Отличавала се с дълбока вяра, смирение, преданост на волята Божия и нравствена чистота.Така тя се подготвила да стане Майка на Спасителя на човечеството – Иисуса Христа, подчерта владиката.Той разясни, че днешният празник е избран от Светата Православна Църква и за празник на християнското семейство и православна младеж, който издига пред нас образа на истинските родители-християни.Архиереят благопожела винаги да бъдат пред очите ни образът на Светите Йоаким и Анна и образът на тяхната дъщеря Пресвета Дева Мария и от тях да черпим пример и вдъхновение за възпитанието на нашите деца.

Духовното събитие завърши с тържествено многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, след което владиката раздаде на пристъпилите с вълнение вярващи, парченца нафора и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Църковното настоятелство при храма благодари на епископ Висарион за оглавената от него архиерейска света Литургия с пожелание за здраве и вдъхновено пастирско служение.

В края на празника, по традиция беше раздадено благословено ястие на всички за радост и подкрепа.

Текст и снимки: Сийка КЕТЕВА

ttt

vis

prazt

Вирни се горе