Храм „Св. Висарион Смоленски“ ще празнува храмов празник в петък. Литургията ще отслужи митрополит Николай.

Храм „Св. Висарион Смоленски“ ще празнува храмов празник в петък. Литургията ще отслужи митрополит Николай.

На 29 юли – петък катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ ще отбележи храмовия си празник. Архиерейската света литургия ще отслужи Негово Lисокопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Участие ще вземе и хорът при „Храм „Св. Александър Невски“. След края на литургията ще бъде раздаден благословен обяд.

Празникът на смолянският катедрален храм ще започне още в четвъртък вечерта, в 18.00 часа, с празнична Архиерейска вечерня с петохлебие.

Храмът е осветен на 2 юли 2006 г., 336 години след предполагаемата смърт на епископ Висарион Смоленски, от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений, в присъствието на близо 3 хиляди поклонници и миряни. Това е първата нова църква в града за последните 130 години и вторият по големина храм в България след храм-паметника св. „Александър Невски“. Строежът на църквата започва през 2002 година и е финансиран с частни дарения на стойност около 3,5 милиона лева, около 2/3 от които са дарени от предприемача Тодор Батков. Църквата има 11 камбани, произведени от руска компания, най-голямата от които е с маса 2 тона. Храмът е уникален в архитектурно отношение и като технологично изпълнение. Проектът му е дело на смолянските архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев, а инженер-конструктор е Ангел Бедров. Като забележителност на Смолян и Родопите катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ ежегодно се посещава от няколко хиляди туристи и гости на града. Той привлича не само с вътрешната си уредба и мащабност, но и с оригиналната, съвременна, но в рамките на канона архитектура на 21 век.

Вирни се горе