Храм „Св. Николай Чудотворец ” в смолянския квартал Устово отбеляза храмовия си празник

Храм „Св. Николай Чудотворец ” в смолянския квартал Устово отбеляза храмовия си празник

На 6 декември Православната църква почита паметта на св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец.В негова чест, десетки миряни от енорията и града се стекоха в едноименния храм, за да вземат участие в празничното богослужение. Божествената св. Литургия отслужи свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество в Смолянска духовна околия, заедно с предстоятеля на храма свещеник Васил Маджаров и свещеник Димитър Одаджиев.

И тази година, за пореден път вярващите се събраха на обща молитва, за да попросят от великия Божи угодник сигурна закрила от беди и несправедливост.Мнозина почетоха светеца и неговия празник с дарове и хлебни приноси, наречени за здраве и благословение.Светата Литургия беше украсена с празнични песнопения, които спомогнаха присъстващите да издигнат мислите си над житейските грижи.Обзети от духовна радост, изповядаха Символа на нашата вяра и казаха с едно сърце Господнята молитва „Отче наш”.Тези, които се бяха подготвили с пост и молитва, пристъпиха към Тайните Христови.

В края на богослужението иконом Запрян Шиков припомни важни моменти от житието на чествания светец. Той се родил през втората половина на ІІІ век в Патара, град в малоазийската област Ликия и още в ранното си детство проявявал онези добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. За него са изречени пророческите думи: „Над земята изгрява ново слънце и обещава утеха на всички скърбящи”. Иконом Запрян подчерта, че светецът с молитва възкресявал мъртви, спасил от поругаване обеднели девойки, защитил несправедливо осъдени, разобличил богохулника Арий. Той ни насърчи да следваме примера на св. Николай, да сме непоколебими във вярата, да водим добродетелен живот и да бъдем любвеобилни към ближните си.

Духовното тържество завърши с многолетствие, а за подкрепа и радост, на всички беше раздадено празнично ястие.

Сийка КЕТЕВА

lut

Вирни се горе