Храм „Св. Николай Чудотворец”в кв. Устово отпразнува „летен свети Никола”

Храм „Св. Николай Чудотворец”в кв. Устово отпразнува „летен свети Никола”

На 9 май, Светли четвъртък Православната Църква чества Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец от ликийския град Мира, / Мала Азия/ в южноиталианския град Бари.

По този повод в храм „Св. Николай Чудотворец”-кв. Устово бе отслужена Божествена св. Литургия от секретаря на Архиерейското наместничество в Смолян, свещеноиконом Запрян Шиков. Заедно с него съслужиха иконом Димитър Куцев, предстоятелят на храма, отец Васил Маджаров и свещеник Димитър Одаджиев.Благочестиви християни се стекоха в храма от ранното утро, за да почетат празника и да се помолят на великия Божи угодник за помощ и закрила.Най-усърдни в молитвите бяха енориашите, които през годините са се убедили в бързото застъпничество на патрона на църквата им, пред Всеподателя Бога. Те очакват от светителя да не престава да помага на страдащите, да защитава невинните, да укрепява слабите със своята мощна сила.

Църковните и литургичните песнопения бяха изпълнени от хористи при храма.В благоговейна атмосфера всички единодушно изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.

В края на богослужението иконом Запрян Шиков се обърна със слово към присъстващите, в което разказа за богословското събитие. То било предшествано от пророческо съновидение, в което св. Николай заповядал на един благочестив свещеник от Бари да пренесе мощите му в своя град.Причината била, че Мира бил завладян от селджукските турци.Броят и благочестието на християните в този град много намалели, а в Бари живеело многобройно гръцко население. Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ. Това се случило през 1087г.През същата година започнал строежът на прочутия храм на светителя Николай и бил завършен в 1139 година. Град Бари се превърнал в любим поклоннически град за християните от всички страни.

Духовното събитие завърши с водосвет за здраве и благоденствие и с благопожелание към именниците. Иконом Шиков им пожела бодрост на духа и постоянство в изповядване на християнските ценности- вяра, надежда и любов.Нека по молитвите на св. Николай да пребъдваме в истината и благочестието!

Сийка КЕТЕВА

Alternat text

Вирни се горе