Храм „Св. Димитър”- в смолянското село Пещера отпразнува храмовия си празник

Храм „Св. Димитър”- в смолянското село Пещера отпразнува храмовия си празник

На 26 октомври Православната църква прославя паметта на св. вмчк Димитрий Мироточиви.Воинът, назначен за градоначалник на Солун, открито изповядвал православната вяра и загинал мъченически за Христа. Жителите на града го славели, той бил за тях като нов апостол Павел. Паметта на светеца беше почетена с Божествена св. Литургия в храм „Св. Димитър”- с. Пещера. Празничното богослужение беше отслужено от свещеник Георги Атанасов, предстоятел на тържествуващия храм.

От рано сутринта много миряни се стекоха за празника на св. Димитър, за да попросят от Божия угодник бързо застъпничество и утеха.Песенна възхвала към патрона на църквата отправиха певци, под ръководството на презвитера Юлияна Атанасова.Най-радостни бяха тези, чийто родов корен е от селото, и именниците. Всяка година на Димитровден селото оживява и пещерци се разтъжват с родния край и със свидния храм.

В края на литургията отец Атанасов припомни важни моменти от житието на светеца и призова да го честваме , почитаме, за да измоли от Бога за нас сила и крепкост, за да изтърпим всички злини, които ни причиняват нашите видими и невидими врагове.По традиция беше отслужен водосвет за здраве, усилване на вярата и спасение. Също така бяха осветени хлебните приноси, донесени от хората, и благословения курбан.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе