ХЛЯБЪТ СЪБРА МУЗЕЯ В СМОЛЯН С УЧИЛИЩЕ „БЪЛГАРЧЕ“ ОТ ХАЙДЕЛБЕРГ, ГЕРМАНИЯ

ХЛЯБЪТ СЪБРА МУЗЕЯ В  СМОЛЯН С УЧИЛИЩЕ „БЪЛГАРЧЕ“ ОТ ХАЙДЕЛБЕРГ, ГЕРМАНИЯ

Чували ли сте израза: „Хлябът събира хората“?

На 18 декември в РИМ “Стою Шишков” – Смолян се проведе онлайн Урок по родолюбие „Зимни обичаи в Родопите“ за учениците и техните родители от Първото българско училище „Българче“ в Хайделберг, Германия.

В седми по ред виртуален проект за партньорство на Смолянския музей с български училища в чужбина и за втори път с училище „Българче“ от Хайделберг по инициатива на училищния директор Елена Добрикова музеят посрещна през камерите си 111 семейства на български ученици от Хайделберг и ги запозна с обичаите в Родопите за посрещане на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Музейният екскурзовод Анна Болгурова показа, а нашите сънародници в Германия, всеки в своя дом, заедно приготвиха постна пита за Бъдни вечер. Научиха се как да я омесят, как да я украсят, как да сложат паричка и дрянова пъпка за късмет, как да изпекат обредния хляб. Научиха още за кадената вечеря на Бъдни вечер, за бъдника, за символичните ястия на трапезата, за коледарите и коледуването. Музейните специалисти показаха как се правят сурвачките, а малките музейните приятели и помощници Величка Стоева и Иван Болгуров демонстрираха обичая сурвакане. Имаше и песни, и наричания. Представен беше и нов музеен продукт – филмът „Родопски сурвакари“, специално създаден за онлайн срещата.

Пожелаваме на всички: „Сурва, сурва, весела година и догодина със здраве! Както тече реката, тъй да текат парите в къщата Ви, както тежи камъкът в ръцете, тъй да тежат парите в кесията Ви!

Вирни се горе