Хампарцумян: Не се очаква шоково вдигане на лихвите по кредитите

 Хампарцумян: Не се очаква шоково вдигане на лихвите по кредитите

Ще се вдигнат лихвите по кредитите, но ще се вдигнат и лихвите по депозитите. Лихвите обаче няма да се вдигат рязко. В това увери банкерът Левон Хампарцумян. Ако някои си е взел кредит на ръба на възможностите може да започне да има затруднения, уточни банкерът. „Банките все пак не са „Газпром“ и за да променят нещо, може да се промени при настъпване на определени условия“, отбеляза Хампарцумян пред bTV.

Според финансиста инфлацията е първопричина за повдигнато на лихвите, но започва да помпа и доходите на хората малко по-късно. Днешните 100 лева ще бъдат по-скъпи от утрешните 100 лева. Въпросът е дали новите лихвени нива ще бъдат поносими, но ще бъдат поносими за по-разумните хора, смята Хампарцумян.

Левон Хампарцумян очаква имотният пазар също да се охлади леко. Хампарцумян призова тези хора, които могат да отложат или да изчакат да си купят жилище, да го направят, но ако е много неотложно, да действат. Някои от банките в периода на ниски лихвени доходи се научиха, че могат с таксите да играят, каза още той.

Вирни се горе