Гурбетчии от Неделино източили четвърт милион от НОИ?

Гурбетчии от Неделино източили четвърт милион от НОИ?

ДАНС разследва дали родопчани сключвали фиктивни договори за работа в Испания

Срещу 44-ма жители на Неделино, полагали земеделски труд в Аранда де Дуеро, Испания, се води разследване за неправомерно ползване на обезщетения. Те били наемани с трудови договори от техния съгражданин Любомир Стефанов, собственик на лозови масиви в Испания, съобщи БНР.

Когото работата намалявала, българинът съкращавал гурбетчиите, а прибирайки се у нас, те се ползвали от еврорегламент, според който вземали 60 % от заплатата си в държавата-членка на Евросъюза.

Наскоро неделинци получили разпореждане от НОИ, че им се спира плащането на обезщетението за безработица. Подозренията са, че чрез фиктивни договори се точи социалната система. Схемата се разследва и от ДАНС.

У нас българите получавали големи обезщетения, тъй като в Испания били осигурявани върху големи суми. До момента са им преведени над 240 000 лева, като средно на човек се падат по 6 хил. лева.

Проверките започват заради получена информация за фиктивно назначаване на работа, съобщи директорът на Националния осигурителен институт в Смолян Валентин Гаджев:

“Тези хора са били назначени за 15 дена примерно за даден човек, а той е бил в Испания три дена. А има такива, които въобще не са били в Испания, а са назначени.”

Данни от Главна дирекция “Национална полиция” също показват, че много от жителите на родопската община не са били в Испания през цялото време. За 34-ма от гурбетчиите Административният съд в Смолян потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията.

Има лица, които имат осигуряване 86 лева и стотинки на ден. Ако бяхме продължили да плащаме на всичките тези хора, щяха да на – сумата да набъбне към милион.

Това не са хора, които са отишли злонамерено да източват националната осигурителна система на България, заяви кметът на Неделино Боян Кехайов и подчерта:

“Познавам хората и знам, че това не е направено с користна цел. Законодателството е позволило по някакъв начин да се възползват от една ситуация и те са го направили.”

Делата продължават с обжалване пред ВАС. Схемата се разследва и от ДАНС.

Вирни се горе