ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН

ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН

Интервю с Проф. Петранка Троянова

Проф. Петранка Троянова е специалист по дерматология и онкология в София с над 30 години опит. Многократното й участие в международни конгреси и специализации издига нивото на работата й. Има публикувани 122 статии в научни списания, 49 от които международни, както и 4 монографии и учебници. Била е ръководител на 3 защитени дисертационни труда за присъждане на научна степен Доктор и води лекции и упражнения за студенти и специализанти. Има редица участия в научни журита.

Завършва Медицински университет София през 1982 г. Своите специалности Дерматология и венерология и Онкология придобива през 1989 г. и 1995 г. Завършва основен курс по алергология през 1995 г. През 1999 г. защитава образователна и научна степен Доктор, от 2005 г. е доцент, а от 2014 г. е професор. През 2005 г. завършва магистратура по Здравен мениджмънт. Владее руски и английски език.

Проф. Троянова, вие сте един от водещите специалисти у нас в областта на дерматологията и онкологията, с много познания и опит. Нека поговорим с Вас за кожното стареене и възможностите да съхраним младостта на кожата, да се предпазим от слънчевото увреждане на кожата и развитието на кожния рак. Много важно е да ни кажете, как да се грижим за нашата кожа през летния сезон.

Моля, разкажете ни нещо за рака на кожата.

Злокачествените новообразувания на кожата включват главно две групи тумори – малигнен меланом и немеланомни кожни карциноми. Те са най-честите онкологични заболявания, засягащи едновременно и двата пола сред белите популации в света. Те предизвикват множество увреждания, инвалидизации и страдания. Поради тяхната локализация върху кожата, която е външната обвивка на тялото, те са видими, предотвратими и лечими.

Немеланомните кожни карциноми са най-честите злокачествени тумори, засягат по-възрастните хора и за щастие се отличават с нисък метастатичен потенциал т.е. рядко дават разсейки и са асоциирани с ниска смъртност.

За разлика от тях, малигненият меланом се характеризира с бърза прогресия, разпространение в цялото тяло и висока смъртност. Среща се сравнително рядко, но засяга по-младите хора в трудоспособна възраст. Въпреки постигнатите успехи в терапията му, малкият черен тумор продължава да бъде едно от най- злокачествените онкологични заболявания в човешката патология.

Лечението на злокачествените новообразувания на кожата е комплксно и включва оперативни, лъчеви и лекарствени подходи. То трябва да започне след поставянето на точната и пълна онкологична диагноза, която включва данни за локализацията на тумора, хистологичните особености и стадия на заболяването и да се провежда в специализирани лечебни заведения от квалифицирани специалисти.

Кои са рисковите фактори за развитието на злокачествените новообразувания на кожата и как да се предпазим от кожния рак?

Особеностите на нашата кожа, които са фенотипна, външна изява на нашите генетични характеристики са основният ендогенен рисков фактор. Според пигментацията на кожата и нейната толерантност към ултра-виолетовите лъчи, съществуват следните кожни фототипове:

Фототип I - светла, рижа кожа, винаги изгаря на слънце, никога не получава тен, твърде много лунички

Фототип II - светла кожа, винаги изгаря, понякога получава тен, много лунички

Фототип III - светла до матова кожа, понякога изгаря, винаги добива тен, малко лунички

Фототип IV - матова кожа, никога не изгаря, винаги хваща тен, без лунички

Фототип V - тъмна кожа, никога не изгаря, винаги хваща тен, без лунички

Фототип VI - черна кожа, никога не изгаря, без лунички.

Колкото по-светла е кожата, толкова по-чувствителна е тя към ултравиолетовите лъчи и толкова по-голям е рискът за развитието на кожен рак. Именно светлокожите хора най-много се нуждаят от фотозащита.

Най- важният екзогенен или външен рисков фактор е въздействието на слънцето и по-точно ултра-виолетовите лъчи. Хроничното т.е. продължителното излагане на слънце води до развитието на немеланомни кажни карциноми. Страдат най-често хора, работещи на открито – моряци, селскостопански работници, строители и други. Продължителното слънчево експониране предизвиква ранно стареене и увреждане на кожата, която се изпъстря с петна, брадавици и вроговявания. Развитието на малигнен меланом се свързва с интензивното слънчево въздействие, при хора, работещи на закрито, в офиси и кабинети, чиято кожа не е подготвена и не е адаптирана и често получават слънчеви изгаряния.

Предпазването от злокачествени кожни тумори се състои главно в ограничаване на слънчевото експониране, редовно използване на средства за защита от слънцето – дрехи, шапки, чадъри, сенници и други, както и прилагането на препарати с фотозащитен фактор.

Какво е фотозощитен фактор или индекс (Sun Protection Factor, SPF)?

Фотозощитният фактор показва времето, което можете да прекарате на слънце, използвайки даден продукт, без опасност от изгаряне.

Хората със светла кожа (кожни фототипове 1-3) трябва да ползват препарати с висок фотозащитен фактор. Фотозащитни препарати с нисък SPF са подходящи за по-оцветените хора.

Опасни ли са кафявите бенки?

Големият брой кафяви, меланоцитни невуси може да бъде свързан с висок риск за развитието на малигнен меланом. Особено внимание заслужават т.нар. диспластични невуси, които имат неправилна форма и неравномерна пигментация. Всяка нарастваща и променяща се пигментна кожна лезия, изисква консултация с лекар. Пациентите с множество пигментни образувания трябва поне веднъж годишно да посещават дерматолог.

Как да запазим кожата си млада и красива? Какво мислите за естетичната дерматология?

Хората от древни времена търсят вълшебния еликсир на младостта. Разбираемо е желанието на жените да имат хубава кожа, да скрият бръчките и да изглеждат добре. Хубавата кожа изисква редовни и комплексни грижи, които да започнат от млада възраст.

Естетичната медицина разполага с различни методи на подмладяване и те се разделят на нехирургични и хирургични. Съвременната дерматология разполага с голям арсенал от нехирургични средства за поддържане на кожата. Във всички случаи е необходимо разумно да се излагаме на слънце, да се пазим от слънчеви изгаряния и да подхранваме кожата, като и доставяме влага, витамини, аминокиселини, хиалуронова киселина и други полезни активни съставки.

Естетичната дерматология е нова, развиваща се клинична област, която използва минимално инвазивни козметични процедури, за постигане на по-здрава, по-млада и по-хубава кожа и по-привлекателен външен вид. Това повишава удовлетвореността и самочувствието на пациентите, помага им да се чувстват добре на различни възрасти, да постигат хармония и да приемат спокойно настъпването на остаряването.

Преди да се подложите на подмладяващи и разкрасяваща процедури, непременно трябва де се консултирате с дерматолог, да се направи анализ на кожата, да се изясни кои методи са подходящи за вас, с какви материали работи лекарят и т.н..

Кои са най-честите естетичната процедури, които се използват днес?

В своята дългогодишна практика аз прилагам различни естетичната процедури – пилинг, ботокс, мезотерапия, филъри и други.

Пилинг процедури

Целта при всички пилинги е старата кожа да се замени с нова, по-млада и жизнена. Те са много полезни и дават чудесни резултати, ако са приложени, както трябва и на подходящата кожа. Химическото ексфолиране – химическият пилинг е медицинска процедура, предназначена за контрол, облекчаване и лечение на различни кожни проблеми, като увреждания от ултравиолетови лъчи, хипертрофични белези, хиперпигментни лезии, акне, както и за изглаждане на тена, обновяване на кожата, стягане и премахване на фините бръчици.

Ботокс

Ботулиновият токсин е невротоксин, който блокира освобождаването на ацетилхолин А, активиращ мускулите чрез предаване на нервния импулс от неврона към мускула. При инжектиране на ботокс се прекъсва нервния импулс и мускулът остава в състояние на трайна релаксация и не се съкращава. Ботокс се инжектира в съответната мускулна група, за да доведе до релаксация и изглаждане на вече съществуващи бръчки и предотвратяване появата на нови.

Най-подходящата възраст за прилагането му е между 30 и 55 години. Ботокс се използва за изглаждане на хоризонтални бръчки на челото, бръчки между веждите, бръчки край очите – пачи крак, за пушачески бръчки-баркод, за лифтиране на веждите, против изпотяване.

Не си правете тази процедура в козметичен, фризьорски или СПА център! Доверете се на лекари с опит в тази област.

Мезотерапия

Иглената мезотерапия е метод, при който в повърхностните слоеве на кожата се инжектират коктейли от различни витамини, минерали, аминокиселини, често в комбинация с хиалуронова киселина, а сега вече и с растежни фактори.

Използва се за профилактика на кожното стареене в областта на лицето, шията, деколтето, ръцете, вътрешната страна на бедрата и мишниците, за премахване на следите от умора и стрес, при акне, мастни натрупвания по тялото, двойна брадичка, безжизнен тен, хиперпигментации, торбички под очите, стягане на клепачите, както и за стимулиране на растежа на косата. Подмладяващият и освежаващ ефект се дължи на витамините и микроелементите, влизащи в състава на мезококтейлите.

Мезотерапията за коса подпомага циркулацията на кръвта в скалпа и ревитализира космения фоликул. Индуцира растежа на косата чрез увеличаване размера на космения фоликул и спира загубата на коса.

Филъри

Филърите или наречени още пълнители, са материали, които се инжектират за постигане на естетични корекции, като попълване на бръчки, възстановяване на обеми и лифтинг на кожата, моделиране на лицевите контури, уголемяване на устни, заличаване на белези, подмладяване на ръцете и др. Биват постоянни, които се инжектират еднократно, съдържат неразградими инертни вещества, които не влизат във взаимодействие с тъканите и остават постоянно. Съществуват и временни филъри, които заместват естествената тъкан, постигайки обем в различни зони на лицето. Остават в кожата определено време - няколко месеца, след което отново се инжектират периодично. Могат да бъдат на базата на колаген (от животински произход), хиалуронова киселина (от неживотински произход), собствена мастна тъкан и т.н . и с тях се постига обем.

Хиалуроновите филъри са широко използвани днес за корекция на контура на лицето, за възстановяване на загубени обеми, за попълване на линии и бръчки, за заличаване на белези и за ревитализиране и хидратиране на кожата. Благодарение на тях за час, без разтягане и без пълни упойки, лицето може силно да се подмлади – да се запълнят бръчките, да се оформи и повдигне лицевият контур, да се запълнят хлътванията под очите. Те дават възможност да направим за кратко време лифтинг на лицето без скалпел.

Съществуват и редица апаратни процедури за подмладяване, които също водят до много добри резултати. 

Днес естетичната дерматология постига значителни успехи и се търси все повече от пациентите, които желаят да коригират някои свои недостатъци, да забавят кожното стареене и да поддържат здрава и млада своята кожа. Естетичните процедури трябва да се извършват от обучени и опитни лекари. Пациентите не трябва да се доверяват на случайни „специалисти“, а да търсят високо квалифицирани лекари-дерматалози.

За всички желаещи да се срещнат с проф. Троянова и да направят своята консултация на 11.06.2022 тя ще преглежда и консултира в Медицински център Марамир-Смолян.

Вирни се горе