Грипът доминира над COVID-19

Грипът доминира над COVID-19

Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото ковид и респираторните вируси. Коронавирусът е на много ниски нива и грипът доминира над COVID-19 - това са тенденциите в Европа. Това мнение изрази директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

Иначе коронавирусът вече протичал леко и все още доминиращият "Омикрон" протича по-леко. Дойде, настъпи, засегна широко хората и след това ще си отиде този вариант. Към момента няма нов подвариант, който да ни притеснява, успокои проф. Ива Христова.

По думите ѝ грипът не е труден за разпознаване и е лесен за лечение, ако се разпознае навреме. Грипът не е лек и особено при възрастните хора има усложнения, предупреди проф. Ива Христова.

Проф. Ива Христова обясни, че край на грипа не е сложен, но се отчита процес на силно намаляване на случаите. Има някои области със слабо повишаване на случаите предимно в Северозападна България. Има спад на вирусните заболявания в страната на вирусните заболявания, посочи проф. Христова. И увери - грипът е на много по-ниски нива.

Проф. Христова увери още, че случаите на коклюш не са много, но отбеляза, че броят им бързо нараства. Най-засегнати при коклюш са децата до 5-6 годишните и 18-19-годишните, а инфекцията се характеризира с дразнеща продължителна кашлица. Тя предупреди, че могат да се очакват кърлежовите инфекции с настъпването на пролетта.

Вирни се горе