Гражданско общество като коректив на политическата власт!

Гражданско общество като коректив на политическата власт!

„Европа има нужда от активни граждани! Само с гласуването нашата роля в политическия живот не се изчерпва? Гласът ни е важен, но за да се чуе той, е важно да контролираме избраниците в НС и да участваме в решаването на обществени проблеми“. Това заявиха представителите на гражданските организации в община Смолян по време на срещата с кандидат депутатската листа на Kоалиция „БCΠ за България“ от област Смолян. С това изявление бе предизвикан водача на листата проф. д-р Георги Михайлов. Той започна своето обръщение с благодарност за отзивчивостта и участието в тази важна среща, след което през анализ на свършеното от БСП-безплатните детски ясли и градини, безплатни учебници, повишените пенсии и детски надбавки и още много социални придобивки. В потвърждение на слогана „Да! Можем!“ Професора цитира какво още може да се постигне във всички сфери, но призова за активност при гласуването на 2 април.

Представителите на НПО се обединиха около предложение за създаване на Закон за финансиране на НПО с национален фонд за мостово финансиране, което ще облекчи реализацията на проекти. На коментар се подложи и Истанбулската конвенция и отказа за ретифициране от България.

В продължилите дискусии участниците споделиха своето одобрение от избора на авторитетен водач на листата, от добрите идеи за предстоящи действия за целенасочена регионална политика за по-добър живот в Родопите, от децентрализация на бюджета.

Представителите на Съюз на слепите, Съюз на глухите и Съюз на инвалидите повдигнаха въпроса за проблемите в ТЕЛК и попитаха защо в другите европийски държави слуховите апарати са безплатни, а у нас се доплащат. В отговора си проф. д-р Георги Михайлов изрази несъгласие с предложението в социалната комисия към НС за осакатяване на закона за ТЕЛК, като бъдат отстранени медицински представители в състава на комисиите за оценка степента на инвалидност, а там да са само социални специалисти. Тогава с намесата на НПО това решение беше спряно. От името на национално представителните организации на хората с увреждания беше връчено обръщение с конкретни предложения за формиране на национални стратегически приоритети, единение и дела, а не червени линии и деструктивност.

slepi

Заключението от срещата беше единодушно, че избирателната активност трябва да бъде повишена с общи усилия, че изход трябва да бъде намерен за постигане на поставените цели.

npo

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе