Граждански инициативен комитет се срещна с директора на АПИ по повод разширението на пътя Асеновград-Смолян

Граждански инициативен комитет се срещна с директора на АПИ по повод разширението на пътя Асеновград-Смолян

На 31 март в централата на АПИ в София се състоя среща на граждански инициативен комитет за разширяване на пътя Асеновград-Смолян и директора на АПИ Тодор Василев. Инициативният комитет беше сформиран спонтанно след обявените по-рано през годината три отсечки за изграждане на допълнителна лента на второстепенен път II-86 в участъка от Асеновград до Смолян в района на Чепеларе и прохода Рожен с обща дължина приблизително 13 км .

След издирване и задълбочено проучване на всички досегашни прединвестиционни документи, инициативният комитет настоя за включване в заданието за технически проект, което ще се възложи през годината, на поне още 4 участъка между Нареченски бани и Чепеларе – по два в посока Асеновград и Смолян с обща дължина приблизително 3 км. Положително становище за възможност за уширяване в тези участъци е дадено в прединвестиционното проучване.

Беше предложено в проекта да се включи допълнително изправяне на завои, както и да се предвиди поне един участък за изпреварване в отсечката с. Соколовци-кв. Устово, Смолян.

Поставено беше искане за по-скорошно решаване на проблемите с обходите на Чепеларе, кв. Устово в Смолян и на гр. Рудозем, и за по-бързо придвижване на проекта за отсечката от път III-861 от границата на област Смолян до Рожен – пътят за Лъки, алтернатива на основния път за областта.

Василев поясни, че идеята да се построи в бъдеще скоростен четирилентов път до Смолян, проучване за което ще бъде възложено през тази година, не подменя проекта за частично разширение на съществуващия път. За скоростен път ще се търси съвсем ново трасе. Директорът на АПИ потвърди, че през тази година ще започне и ремонтът на пътя Смолян-Рудозем през Полковник Серафимово.

На срещата присъстваха Мика Зайкова, към която инициативният комитет се обърна за патронаж и подкрепа, както и директора на дирекция „Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури“ в АПИ Пламена Пасева.

Гражданският инициативен комитет обедини за каузата личности като режисьора Петър Тодоров, предприемача Йордан Фотев, любимката на Родопите Веселина Бабаджанкова, архитектът Аврам Каджебов и други.

Вирни се горе