Гостуваща изложба "КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК" в музея в Смолян

Гостуваща изложба "КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК" в музея в Смолян

За 24-ти пореден път през 2022 г. се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Постоянното мото на това широко европейско движение е: ”Европа, общо наследство”, а темата за 2022 г. е: „Устойчиво наследство".

От 15 септември до края на месец октомври 2022 г. посетителите на РИМ "Стою Шишков" – Смолян ще имат възможност да разгледат гостуващата изложба „Камък върху камък“. Тя представя резултатите от едногодишното проучване по проект „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“, разработен от сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, в партньорство с Община Ардино, Исторически музей – Ардино и Регионален исторически музей – Кърджали. Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ и се реализира в периода юли 2021- юни 2022 г. РИМ „Стою Шишков“ – Смолян подкрепи проучванията по проекта, като предостави наличната в неговия научен архив информация за каменните мостове в Родопите и конкретно тези в Смолянска област.

17 и 18 септември 2022 г. са дните на „Отворени врати“ за безплатни посещения на музеите в Смолян. На 17 септември, събота, при „Отворени врати“ ще работи Къща музей „Ласло Наги“, а на 18 септември, неделя, постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и временните изложби.

Вирни се горе