Гостуване в Давидково

Гостуване в Давидково

Без люде и пари нищо не става…

Това определи кметицата на село Давидково. Това чуха приятели от Смолян, които преживяха един празничен ден. Група от 16 членове на организациите на Съюза на слепите и Съюза на инвалидите в Смолян гостува по покана на кметицата Севда Чолакова, за да развеселят жителите с родопските си песни на годишната среща на давидковци „Под родно небе – със спомени и мечти“.

За шести път посещаваме с песен село Давидково. Това е малка благодарност от нас за хората и за кметицата, която като председател на дружеството на инвалидите доброволно обслужва и нашите членове, грижи се за слепите от Давидково, Загражден, Гълъбово, Стърница, Сливка, сподели председателката на смолянската организация на слепите Теменужка Миткова. Тя й подари от името на гостите саморъчно изработен символичен сувенир за придобивки от дърво, хартия и мъниста.

Председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева пък връчи на Севда Чолакова Плакет с признателност за добрата работа и ползотворното сътрудничество. За мен Севда, определи Славчева, е изключителен човек не само като председател на дружеството на инвалидите в Давидково. В сърцето й има място за всички хора и за цялото село. Тя самата е с увреждания, но това не й пречи да иска да работи, да помага и да дава надежда.

Гостите чуха благодарността на кметицата Севда Чолакова към всички, подкрепящи проявата: „Знам, че не сте дарили, за да ви прочета или да ви напиша във Фейсбук, но съобщавам имената, защото без люде и пари нищо не става и защото старата народна мъдрост е жива – ръка, която дава, празна не остава.“ Тя изрази доволство, че в отдалечено Давидково има живот въпреки трудностите в държавата и в селото с думите „все още се държим“ – работят три цеха за пелети, пет дървообработващи фирми, мандра, шивашки цеха, откри се наскоро ново малко предприятие, имаме животновъди…

След гостуването в Давидково групата от Смолян продължи празничните преживявания през с. Манастир в с. Джурково, където по думите на родената в това снело Теменужка Миткова са били поканени на курбан по повод празника на църквата „Св. Богородица“. Разбира се, и за да пеят, да се повеселят заедно с местните. И за да видят за първи път това малко, но красиво селце и да се порадват заедно с жителите му. Да останат всички доволни.

Организацията на слепите в Смолян постоянно се старае да разнообразява живата на членовете си, някои от които въобще не виждат къде ходят, но чувстват със сърцето си и по усет се оправят. Тази година организацията е имала участие в известния техен фестивала в Перник, на състезания в Шумен и Димитровград, отделни пътувания с поемане на транспорта от Съюза на слепите. За нашите хора е полезно да имаме социален и културен контакт, а също и певческата ни група да се изявява, определи Теменужка Миткова и допълни: „Често сме заедно със Съюза на инвалидите в Смолян с председател Захаринка Славчева и координатор Петя Николова, защото се разбираме, защото сме приятели и добре се сработваме. Нашите хора се познават, знаем си болките, знаем си и възможностите.“

Росица Примовска

Снимки: Златко Златев

Вирни се горе