Голяма Богородица е!

 Голяма Богородица е!

Днес църквата почита Успение Богородично, който е един от най-големите християнски празници. Светата Дева Мария е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка на 64-годишна възраст. Тогава тя напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и производните на него. Мария означава силна, постоянна.

Честит празник!

Екипът на SNOLYANNEWS.COM Ви пожелава здраве и благополучие!

Вирни се горе