Гласуваме с машини и на изборите за НС

Гласуваме с машини и на изборите за НС

С машини няма да се гласува само на местните избори, а на тези за НС, ЕП и президент ще се запази този тип подаване на вот. Това стана ясно на заседание на правната комисия в НС, която разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждаха отмяна на машинния вот както за местни, така и за парламентарни избори по предложение на ГЕРБ, ОП и “Воля”. Така след първоначалното приемане на поправките машинното гласуване вероятно ще бъде реабилитирано за парламентарните избори при окончателното гласуване в пленарната зала тази седмица.

От ДПС оттеглиха предложенията си, които предвиждаха въвеждането на машинно броене на гласовете, както и устройствата за гласуване да са собственост на МС, вместо да се наемат, а софтуера за тях да бъде изработен от “Информационно обслужване”, като заявиха, че ще ги внесат отново след местния вот в края на октомври, за да се проведе широка дискусия преди следващите избори.

Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага на управляващите да бъде увеличено възнаграждението на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). Това стана ясно от думите на председателя на комисията Стефка Стоева, цитирана от БГНЕС.

“Вече сме обсъдили 5 принципни решения, които сме изпратили за съгласуване. В тях сме предложили по-високи възнаграждения на членовете на секционните избирателни комисии – 95-100 лв. на председател за първия тур. Досегашните възнаграждения остават за втория тур, който по принцип е по-лек. Отделено сме предложили и възнаграждение за участие на членовете в обучение, за да могат да пътуват до мястото, където то се провежда”, коментира Стоева пред журналисти по време на кръгла маса, посветена на подготовката на ЦИК за местните избори.

Така, ако държавата увеличи парите на членовете на СИК, те ще получават между 150 и 160 лв. общо от двата тура. В момента членовете на СИК вземат малко над 50 лв.

Вирни се горе