Глад за наеми и високи цени на недвижимите имоти в Смолян

Глад за наеми и високи цени на недвижимите имоти в Смолян

Пазарът на недвижими имоти в Смолян следва своя собствена логика. Динамиката му се различава от тази на много други по-малки и по-големи пазари у нас. Какви са закономерностите му към момента разкриват специалистите от портала за недвижими имоти в Смолян Реалистимо.

По начало цените на недвижимите имоти в Смолян са високи

Това не е пряко обвързано само със сегашната динамика на българския пазар като цяло. Напротив – един поглед назад във времето показва, че когато в страната като цяло се наблюдава закономерност на намаляване на цените, в Смолян те си остават високи.

Едно от възможните обяснения е фактът, че градът е много близо до един от най-популярните зимни курорти у нас – Пампорово – и, отделно от това, има сам по себе си голям потенциал да привлече туристи. Планетариумът, специфичната кухня, културните събития, на които Смолян е домакин са предпоставки имотите в града, независимо от цените си, да бъдат добра инвестиция.

Инфационните процеси както в България, така и по света се усещат и това вещае все по-високи цени на имотите. Енергийната криза се усеща най-много и дори да се бори на регионално ниво, това е още един фактор при планиране на инвестициите в имот.

Въпреки наличието на добра мрежа от средни и висши училища – в града има филиали на Пловдивския университет и на Варненския свободен университет, както и частен професионален колеж по охрана и сигурност, както и на работни места в техническата сфера и сферата на услугите, населението в Смолян намалява прогресивно в последните тридесет години. Миграцията към по-големите градове като Пловдив и закупуване на жилище там е основно по икономически причини.

В града обаче има редица жилища, които могат да бъдат отдадени под наем и да носят печалба на наемодателите. Защо това не се случва?

В народопсихологията на българите, що се отнася до недвижимите имоти, битува схващането, че те са или актив, в който влагането на спестявания е сигурно, или нещо, което трябва изведнъж да донесе голяма печалба. Така се оказва, че в Смолян има множество имоти, които могат да бъдат отдадени под наем, след отшумяването на ковид-кризата дори и търсенето се повишава. Те обаче стоят заключени и се амортизират, вместо да бъдат стопанисвани и да носят печалба на собствениците си, макар и малка.

В портала за недвижими имоти Реалистимо частни лица могат да публикуват обява за продажба или отдаване под наем на апартамент или къща в Смолян безплатно. Местни агенции и брокери на недвижими имоти също публикуват портфолиото си от имоти. Допълнително в платформата се публикуват и търгове (публични продани) на недвижими имоти от държавни и частни съдебни изпълнители и други.

Текст на връзката

Вирни се горе