Гимнастика за превенция на гръбначни изкривявания започва сред учениците от 1 до 4 клас в област Смолян

       Гимнастика за превенция на гръбначни изкривявания започва сред учениците от 1 до 4 клас в област Смолян

Комплекс от упражнения за превенция на гръбначни изкривявания при децата се въвежда при учениците от 1 до 4 клас в област Смолян, съобщиха от Ротари клуб – Смолян. Инициативата за гимнастика в класните стаи на децата от „дигиталното" поколение е проект на организацията. Създаден е видеоклип с упражненията, който ще бъде разпространен в социалните мрежи и в интернет.

Упражненията ще започнат от 5 юни с ученици от 4 клас в областта, а от началото на следващата учебна година ще се въведат за всички от 1 до 4 клас. От клуба са осъществили обучение на началните учители за прилагане на гимнастиката. Разработеният комплекс от упражнения е насочен за укрепване на мускулните групи и предотвратяване на гръбначни изкривявания.

Включването на гимнастиката е съгласувано с Регионалното управление на образование (РУО) в Смолян и се планира да продължи през следващите години. По преценка на учителите упражненията ще се изпълняват преди първия час или по време на други занимания.

Такава гимнастика за учениците е особено необходима напоследък, наблюдавайки вредните ефекти от обездвижване пред компютрите и екраните на мобилните устройства, посочват педагози, ангажирани с проекта. От Ротари клуб смятат, че комплексът от упражнения ще бъде полезен и за деца извън областта, след като се разпространи в интернет.

Проектът е на стойност 1068 долара и се изпълнява в партньорство с РУО-Смолян, Ротари клуб Златоград – Неделино, Интеракт клуб Смолян и Интеракт клуб Златоград, предаде БТА.

Вирни се горе