ГЕРБ-СДС е с водещ изборен резултат в пет общини в област Смолян, ДПС - в три, ПП - в две

 ГЕРБ-СДС е с водещ изборен резултат в пет общини в област Смолян, ДПС - в три, ПП - в две

ГЕРБ-СДС е с първи изборен резултат в област Смолян, както и в пет от 10-те общини в областта, според окончателни резултати от Районната избирателна комисия-Смолян. ДПС е водеща политическа сила в три общини, а “Продължаваме промяната” – в две. Данните за гласуването на първия тур на изборите за президент показват, че Румен Радев – Илияна Йотова водят убедително в девет общини, а само в община Борино, родното място на Мустафа Карадайъ, кандидатите на ДПС са с първи резултат от 65,45 процента от гласовете.

В най-голямата община в областта – Смолян, с водещ резултат е “Продължаваме промяната”- 29,31 на сто от гласовете. Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев е първи и в община Чепеларе – 24,87 процента, изпреварвайки ГЕРБ-СДС с три гласа. В общините Баните, Девин, Доспат, Златоград, Неделино ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Най-високият вот за коалицията е в община Доспат – 44,54 процента от гласовете.

ДПС води с най-висок резултат в общините Борино, Мадан и Рудозем, управлявани от кметове на движението. В Борино е и най-голямата подкрепа за листата на движението – 69,35 процента.

Окончателните резултати от 22-ри Смолянски избирателен район поставят на първо място в областта ГЕРБ-СДС с 24,44 процента. На втора позиция е ДПС с вот 20,85 процента, следва “Продължаваме промяната” с 19,59 на сто. За БСП са гласували 12,25 на сто от избирателите. На следваща позиция е ИТН с 9,01 процента вот. Подкрепата за “Демократична България” в областта е 3,61 на сто. Предпочитанията за “Възраждане” са 2,41 процента.

Имената на новите депутати ще бъдат обявени в неделя, 21 ноември 2021 г.

Вирни се горе